20 maja 2010

Jambalaya z kurczakiem


Szczerze mówiąc rzadko korzystam z przepisów kuchni amerykańskiej , ale czasami mam ochotę spróbować czegoś "innego". Danie z tego przepisu jest proste , szybkie , a do tego jednogarnkowe. Bardzo mi posmakowało , córka też jadła z apetytem i nawet m-żonek nie grymasił ;-) Polecam.

Składniki:
- 2 łyżki oleju
- ok. 400 g mięsa z kurczaka (podudzia lub piersi) pokrojonego w grubą kostkę
- ok. 140 g szynki pokrojonej na cienkie paseczki
- 1 puszka pokrojonych pomidorów , razem z sokiem (400 - 450 g)
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 1 puszka (ok. 110 g) pokrojonych , zielonych papryczek chili
- 1 torebka zupy warzywnej (w proszku)
- 1 szkl. suchego ryżu

Na głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka wraz z szynką. Dodać pomidory , wodę , chili i zupę z torebki. Zagotować. Następnie wsypać ryż , przykryć i gotować na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając , przez ok. 20 minut (do momentu , aż ryż będzie miękki).

3 komentarze:

filozofia smaku pisze...

wygląda smakowicie;) i rzeczywiście proste w przygotowaniu. Podobno to danie pochodzi ze Stanów- co mnie zaskoczyło. Myślałam że mają tylko te swoje hamburgery i inne fast foody.

evenka pisze...

Tak dokładnie , to potrawa kreolska , najpopularniejsza w stanie Luizjana.
Wbrew pozorom Amerykanie też potrafią smacznie gotować , choć w większości wolą korzystać z mrożonek , półproduktów i wspomnianych fast foodów ;-)

kulinarne fajerwerki pisze...

Prosta w przygotowaniu, wygląda niezwykle smacznie. Amerykańska kuchnia ma swoje pyszne i nawet zdrowe oblicze ;)

Prześlij komentarz