17 marca 2010

Sałatka z pieczarek


Blada , z wyglądu mało atrakcyjna , ale w smaku bardzo dobra. Przepis znalazłam dawno temu na stronie "Czarnej Oliwki" (a przynajmniej tak mi się wydaje ;-)

Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki korniszony
- majonez (kilka łyżek)
- 1-2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
- ew. trochę posiekanej natki pietruszki

Pieczarki oczyścić , pokroić w plasterki (nie za cienko), wrzucić do garnka z gorącą wodą i gotować ok. 5 minut. Odcedzić i ostudzić. Cebule pokroić w cienkie plasterki , sparzyć gorącą wodą , odcedzić i też wystudzić. Jajka i ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i musztardą , przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić.


4 komentarze:

anytsujx pisze...

Brzmi pysznie, uwielbiam wszelke sałatki...

atina pisze...

brzmi pysznie:)

Anonimowy pisze...

czy mogę użyć czerwonej cebuli? i czy wtedy też trzeba ją sparzyć? pozdrawiam

evenka pisze...

Właściwie to nie używam czerwonej cebuli (sama nie wiem dlaczego), ale zdaje się, że jest łagodniejsza w smaku. A w takim razie nie trzeba parzyć.

Prześlij komentarz