13 maja 2009

Litewska pasta z drobiu


Bardzo prosta i smaczna pasta z kurczaka , przypominająca trochę pasztet drobiowy z puszki , tylko o delikatniejszej konsystencji. Z braku marynowanego pieprzu dodałam odrobinę musztardy , co skutecznie zaostrzyło smak. Przepis pochodzi z bloga "Kuchnia Ireny i Andrzeja".

Składniki:
- 15 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki ostrego keczupu
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (pominęłam , ale dodałam trochę musztardy)
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz

Mięso i jajka przpuścić przez maszynkę , zmiksować z keczupem , masłem , sokiem z cytryny , solą , pieprzem i ziarenkami zielonego pieprzu. Masę wymieszać z majonezem , schłodzić , ew. udekorować.


7 komentarze:

iis111 pisze...

a ja nadal radze sobie jakos w kuchni bez maszynki... Bede musiala kiedys ja nabyc:)

evenka pisze...

Do tak małej ilości mięsa nie chciało mi się nawet jej wyciągać z szafki i jakoś "zmemlałam" w blenderze ;-)

aga-aa pisze...

rzeczywiście blender tu lepiej się sprawdzi :)

a pasta to fajny pomysł na mięso z bulionu :)

.agatka. pisze...

No bajka. Pasztetu nie jadam ze względu na odpychający dodatek skórek, tłuszczy i różnego rodzaju E-..., ale taka pasta :) Tylko skąd ja wezmę gotowane mięso z kurczaka? Może czas jakąś zupkę upichcić :-)

evenka pisze...

Moja córcia bardzo lubi rosół , za to mięsa z zupy nie tknie , a taka pasta to już zupełnie coś innego :-)

Danwi vel marysia pisze...

Ja robie troszeczke inaczej nie daje ketchupu a sam majonez dodaje jeszcze ogórek kwaszony i gotowaną marchewkę .
Pasta jest bardzo smaczna

evenka pisze...

Dziękuję za komentarz , następnym razem wypróbuję :-)

Prześlij komentarz