Recent Posts

27 września 2008

Sałatka z pieczarkami i szynką


Kolejny przepis na smaczną sałatkę. Ilość poszczególnych składników można oczywiście sobie dostosować według własnego gustu. Ja na przykład , tym razem dałam więcej szynki , a mniej pieczarek.

Składniki:
- 6 jaj
- 1 puszka groszku
- 1 duża cebula lub szczypiorek
- 50 dag pieczarek
- 30 dag gotowanej szynki
- 5 łyżek majonezu
- pieprz do smaku
- 2 łyżki masła

Pieczarki pokroić w talarki i usmażyć na maśle. Ugotowane na twardo jajka , cebulę i szynkę pokroić w kostkę. Następnie wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem.

Print Friendly and PDF

20 września 2008

Kalafior panierowany


O ile nie przepadam za zupą kalafiorową , o tyle bardzo lubię kalafiora smażonego w panierce - to taki bezmięsny schabowy ;-)
Przepis wyniosłam jeszcze z domu rodzinnego , ale nigdy nie zapisywałam , bo jest tak prosty , że nie da się go zapomnieć (można zapomnieć o nim , ale nie jego treść).



Składniki:
- 1 kalafior
- 3 jajka
- mąka
- sól
- pieprz
- bułka tarta

Kalafiora oczyścić , podzielić na różyczki , opłukać i wrzucić do garnka z wrzącą , osoloną wodą. Gotować kilka minut , ale nie za długo , żeby kalafior nie był zbyt miękki (bo będzie się rozpadał). Następnie kalafiora odcedzić , ostudzić , panierować najpierw w mące , potem w jajku (roztrzepanym z solą i pieprzem) , a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rumiano , w dość głębokim tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką.

Print Friendly and PDF

12 września 2008

Sałatka makaronowa


Powiem krótko: prosta i bardzo smaczna sałatka. Przepis na nią podała Abbra , a zaraz po niej wypróbowała Majana.

Składniki:
- drobny makaron (u mnie niezbyt drobne świderki)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 świeży ogórek
- ok. 10 dag wędliny drobiowej (u mnie szynka)
- 1 czubata łyżka majonezu
- pieprz
- sól

Makaron ugotować , odcedzić i ostudzić. Ogórek i wędlinę pokroić w drobną kostkę , wymieszać z makaronem. Dodać odsączoną kukurydzę , majonez , przyprawić solą i pieprzem (soli tylko trochę , pieprzu dosyć dużo). Wymieszać i schłodzić w lodówce.


Print Friendly and PDF

ShareThis