20 września 2008

Kalafior panierowany


O ile nie przepadam za zupą kalafiorową , o tyle bardzo lubię kalafiora smażonego w panierce - to taki bezmięsny schabowy ;-)
Przepis wyniosłam jeszcze z domu rodzinnego , ale nigdy nie zapisywałam , bo jest tak prosty , że nie da się go zapomnieć (można zapomnieć o nim , ale nie jego treść).



Składniki:
- 1 kalafior
- 3 jajka
- mąka
- sól
- pieprz
- bułka tarta

Kalafiora oczyścić , podzielić na różyczki , opłukać i wrzucić do garnka z wrzącą , osoloną wodą. Gotować kilka minut , ale nie za długo , żeby kalafior nie był zbyt miękki (bo będzie się rozpadał). Następnie kalafiora odcedzić , ostudzić , panierować najpierw w mące , potem w jajku (roztrzepanym z solą i pieprzem) , a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rumiano , w dość głębokim tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką.

5 komentarze:

iis111 pisze...

Lubie takie dania:)

evenka pisze...

To tak , jak ja ;-)

edysia79 pisze...

Moja mama też robi takiego kalafiora i jakoś zawsze bardziej smakował mi zrobiony właśnie przez mamę, a nie w moim wykonaniu ;)

evenka pisze...

Może to tylko kwestia doprawienia ;-)

Olciaky pisze...

Takie kalafiorki występuję w menu Sphinx'a - przepyszne;)

Prześlij komentarz