28 sierpnia 2008

Zrazy z kurczaka


Biorąc pod uwagę fakt , że można kupić już gotowe , zmielone mięso , przygotowanie takich zrazów zajmuje stosunkowo mało czasu. Najważniejsze jednak jest to , że wychodzą pyszne - mięciutkie i delikatne. Dla mnie to ciekawa odmiana , bo zazwyczaj do zrazów używam mięsa wołowo-wieprzowego.
Przepis , jak zwykle ostatnio , zaczerpnięty z książeczki Poradnika domowego.

Składniki:
- 60 dag mięsa z kurczaka
- 10 dag czerstwej bułki
- ok. 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 10 dag pieczarek
- kawałek cebuli
- sól
- pieprz
- mąka

Mięso zemleć razem z namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułką. Dodać stopione masło , jajko , pieprz , sól i dobrze wyrobić. Pieczarki oraz cebulę drobno posiekać i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyprawić solą i pieprzem. Masę mięsną podzielić na porcje. Każdą z nich rozpłaszczać na zwilżonej dłoni , na środek nakładać trochę farszu pieczarkowego , formować podłużne zrazy , obtaczać w mące i smażyć na rumiano. Następnie układać w żaroodpornym naczyniu i wstawić jeszcze na 10 minut do gorącego piekarnika.

3 komentarze:

iis111 pisze...

na pewno wyprobuje ten przepis. Uwielbiamy polaczenie kurczaka i pieczarek:)

evenka pisze...

Myślę , że zrazy będą Wam smakować :-)

Anonimowy pisze...

... to kotlety mielone z pieczarkami a nie zrazy

Prześlij komentarz