13 sierpnia 2008

Parówki w naleśnikach


Nie nazwałabym tego przepisem , a raczej pomysłem na wykorzystanie parówek. Nie jest to jakaś wykwintna potrawa , ale przecież nie każdy ma na to czas i cierpliwość. Często sięgamy po przepisy na dania proste i w miarę szybkie do przygotowania. Oto jeden z nich :-)

Ciasto naleśnikowe:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 2 jajka
- sól
- 1-2 łyżki oleju

Mąkę dokładnie rozmieszać z mlekiem (najlepiej mikserem , ale można też łyżką), wbić jajka , znowu wymieszać , dodać pozostałe składniki i odstawić na co najmniej 15 minut.
Wlewać po kilka łyżek ciasta na suchą patelnię (jeśli patelnia ma skłonności do przywierania , można od czasu do czasu polać ją odrobiną oleju , a przynajmniej przed usmażeniem pierwszego placka). Z podanej porcji powinno wyjść 8 - 9 placków.

Poza tym będziemy potrzebowali:
- 8-9 parówek (czyli tyle samo , co placków)
- tarty żółty ser
- keczup

Każdy placek naleśnikowy posypać na środku serem , na to położyć parówkę , zawinąć boki naleśnika i zrolować. Podsmażyć na rumiano , podawać polane keczupem.

1 komentarze:

Anna pisze...

Robię podobne, ale po zawinięciu parówki w naleśnik panieruję je w jajku i bułce tartej. Mojemu mężowi bardziej smakują takie "krokiety" :) Pozdrawiam :)

Prześlij komentarz