Recent Posts

19 sierpnia 2008

Kotlety z kapusty


Tak jest , nie każdy kotlet musi być zrobiony z mięsa ;-) Dobry pomysł na piątkowy obiad , o ile dzień tygodnia robi komuś różnicę.
Przepis zaczerpnięty z książeczki Poradnika domowego.

Składniki:
- mała główka kapusty
- 1 jajko
- cebula
- sól
- pieprz
- trochę mąki
- bułka tarta do obtaczania

Pokrojoną w ćwiartki kapustę ugotować , odcedzić , przekręcić przez maszynkę i wycisnąć. Dodać jajko , sól , pieprz , pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę oraz nieco mąki. Z wyrobionej masy formować kotlety , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Podawać z ziemniakami i surówką.

Print Friendly and PDF

10 komentarze:

margot pisze...

coś dla mnie :D

evenka pisze...

No widzisz , o Tobie też pamiętałam ;-)

edysia79 pisze...

Lubię takie kotlety, chociaż w wersji którą robiłam było też mięso mielone. Książeczek z przepisami z poradnika domowego mam kilka i wszystkie potrawy które robiłam wg ich przepisów się udawały i były bardzo smaczne.

evenka pisze...

To dlatego tak często korzystam z tych książeczek ;-)

Anonimowy pisze...

Bardzo dobre kotlety! ja dodalam jeszcze do farszu kilka gotowanych marchewek i brokuła! polecam z sałatka z pomidorów z cebulka i śmietana! pycha!!!

konfliktowa pisze...

Biorę się właśnie za nie :)
Dam znać, jak domownicy ocenili.

konfliktowa pisze...

Już po degustacji. Podrasowałam je ukochanym tymiankiem i zajadałam się nimi ze smakiem.
Dziękuję za przepis :)

Azrael pisze...

Dziękuję za przepis.Pyszności. Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Clavdio pisze...

Czy jak się nie ma praski ani maszynki do mielenia, to ścierając na tarce otrzyma się taki sam efekt?

evenka pisze...

Myślę, że podobny.
A żeby masa była bardziej "jednolita" można startą kapustę jeszcze dodatkowo posiekać nożem.

Prześlij komentarz

ShareThis