4 kwietnia 2008

Zupa węgierska


Jak podaje autor , do zupy można dodawać paprykę lub kiszoną kapustę. Robiłam obydwie wersje i chyba z kapustą jednak bardziej mi smakowała , ale to kwestia gustu , zresztą jak ze wszystkim - najlepiej samemu wypróbować ;-)
Przepis pochodzi z książeczki "Poradnika domowego".

Składniki:
- ok. 25 dag chudej wołowiny
- 6 szkl. rosołu
- 3 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 dag ziemniaków
- strąk zielonej papryki lub 10 dag kiszonej kapusty
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- ok. 2 łyżki papryki w proszku (dałam mniej)
- sól

Mięso pokroić na małe kawałeczki , zrumienić na tłuszczu , przełożyć do garnka. Podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek , dodać do mięsa , posypać papryką , posolić i chwilę dusić razem , po czym zalać gorącym rosołem i gotować pod przykryciem 45 minut. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w paski paprykę lub kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie , dodać koncentrat pomidorowy. Podawać z pieczywem.

2 komentarze:

iis111 pisze...

Chyba wiem co bedzie jutro na obiad:) Zupka wyglada apetycznie:)

evenka pisze...

A do tego jest całkiem pożywna , więc można się obejść bez drugiego dania ;-)

Prześlij komentarz