Recent Posts

6 stycznia 2008

Schab faszerowany

Zawsze bardzo lubiłam faszerowany boczek i nieraz miałam ochotę sama coś takiego przygotować. Niestety , surowy boczek w jednym , dużym kawałku był dla mnie nieosiągalny , więc musiałam wykombinować coś innego. Przypadkiem trafiłam na pewien przepis , trochę go zmodyfikowałam i tak oto upiekłam schab faszerowany. Przypomniał mi się smak boczku sprzed lat (dawno go nie jadłam) , ale muszę przyznać , że ta wersja jest nawet lepsza.

Składniki:
- ok. 70 dag schabu bez kości
- 20 dag mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz

- majeranek
- przyprawa do mięsa mielonego (nie musi być)
- odrobina oleju

Mięso mielone wymieszać z jajkiem , bułką tar
tą , drobniutko posiekanym 1 ząbkiem czosnku i przyprawami (sól , pieprz , majeranek , ew. przyprawa do mięsa mielonego).
Schab umyć , osuszyć , zrobić nożem otwór przez całą długość , włożyć przygotowane nadzienie i "zaszyć" wykałaczkami. Schab natrzeć olejem wymieszanym z posiekanym ząbkiem czosnku , solą , pieprzem i majerankiem , wstawić do lodówki na 1 godzinę. Piec w przykrytym , żaroodpornym naczyniu lub w torebce do pieczenia ok. 2 godziny w temp. 180-200 st.C.

Print Friendly and PDF

0 komentarze:

Prześlij komentarz

ShareThis