3 stycznia 2008

Boczek pieczony


Tak , wiem , niektórzy unikają takich specjałów jak ognia , ale czy ja pisałam , że zamieszczam tu przepisy na dania dietetyczne...? ;-)
Sposób przyrządzania tego boczku jest tak prosty , że nawet nie powinno się nazywać tego przepisem , ale... czasami i w takich przypadkach potrzebujemy jakiejś drobnej wskazówki , jak chociażby temperatura piekarnika , czy orienatycyjny czas pieczenia :-)


Składniki:
- ok. 1 kg chudego boczku
- sól
- pieprz
- majeranek
- 3 ząbki czosnku

Boczek umyć , osuszyć , natrzeć solą (dość obficie) , pieprzem , majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Następnie włożyć do posmarowanej olejem formy i piec w temp. 220 st.C. przez ok. 1 godzinę , często skrapiając wodą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz