Recent Posts

12 grudnia 2007

Sałatka ryżowa z mięsem


Całkiem smaczna sałatka - coś innego na odmianę , zamiast zwyczajnej kanapki ;-)


Składniki:

- 1 ogórek surowy lub kiszony
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/3 szkl. ryżu
- ok.20 dag gotowanego mięsa (wędliny lub wędzonej ryby - u mnie pieczony indyk)
- 2-3 ugotowane na twardo jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. majonezu
- pieprz
- sól

Ryż ugotować na sypko. Ogórek , jaja , mięso pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z majonezem , szczypiorkiem , doprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Schłodzić.

Print Friendly and PDF

10 grudnia 2007

Kotleciki ziemniaczane kijowskie

Z wierzchu wyglądają jak zwyczajne kotlety mielone , ale w środku kryje się coś zupełnie innego ;-) Z przygotowaniem tego dania jest trochę pracy , jednak smak wynagradza cały włożony w nie trud. Kotleciki są po prostu pyszne , zwłaszcza podane z pomidorami ze śmietaną - polecam :-)

Ciasto:
- ok. 70 dag ziemniaków
- 1-2 jaja
- 3/4 szkl. mąki
- pieprz
- sól
- bułka tarta (do obtaczania)

Nadzienie:
- 30 dag gotowanego mielonego mięsa
- 15 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki mąki
- pieprz
- sól

Ugotowane ziemniaki zemleć , połączyć z pozostałymi składnikami ciasta i zagnieść.
Przygotować nadzienie: pieczarki drobno pokroić , usmażyć na oleju , przełożyć do miski z mięsem. Na tym samym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę , wsypać mąkę i rozprowadzić taką ilością wody , aby utworzył się zawiesisty sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem , wlać do mięsa i pieczarek , dokładnie wymieszać. Urywać po kawałku ciasto , formować w ręku krążek , wkładać nadzienie , zlepiać i spłaszczać. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.Podawać z gęstą śmietaną i dowolną surówką (u mnie dwa w jednym , czyli pomidory ze śmietaną).

Print Friendly and PDF

ShareThis