9 listopada 2007

Zrazy faszerowane


Zamiast do znudzenia smażyć kotlety , można wykorzystać mielone mięso do zrobienia pysznych zrazów , do których pasuje równie smaczna Sałatka z czerwonych buraczków.

Składniki:

- 50 dag mięsa mieszanego (np.wołowo-wieprzowego)
- 2 jaja
- 1 sucha bułka
- po kawałku: papryki, sera żółtego, cebuli i boczku
- sól
- pieprz
- mąka do obtaczania

Bułkę namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć i zemleć razem z mięsem. Wbić jaja, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić. Paprykę, cebulę, ser i boczek pokroić w paseczki. Mięso podzielić na porcje, każdą z nich rozpłaszczyć, a na środek położyć po kawałku papryki, sera, cebuli i boczku.Formować wałeczki, obtaczać w mące i usmażyć lub upiec na rumiano. Podawać z ziemniakami i sałatką z czerwonych buraczków.

0 komentarze:

Prześlij komentarz