8 listopada 2007

Kapusta zapiekana z kiełbasą


Na pierwszy rzut oka mało wyszukane danie , a jednak bardzo mi smakowało - warto spróbować :-)

Składniki:
- ok.1 kg kapusty
- 30 dag kiełbasy
- 3 jaja
- 1 cebula
- kilka plasterków boczku
- 2 łyżki tłuszczu
- sól
- pieprz

Kapustę ugotować w ćwiartkach, ostudzić, odcisnąć, posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu, wymieszać z kapustą. Dodać jaja, pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją lekko podsmażyć), przyprawić solą i pieprzem.Blachę posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Na dnie ułożyć boczek, a następnie masę z kapusty (na wierzchu też można położyć kilka plasterków boczku). Piec ok. 30 minut. Podawać z ziemniakami i surówką.

0 komentarze:

Prześlij komentarz