22 listopada

Samosa - indyjskie smażone pierogi




Przepisów na "samosy" jest tak samo dużo jak na tradycyjne polskie pierogi. Zarówno ciasto jak i nadzienie można przygotować na różne sposoby. Poniższa wersja przepisu jest bezmięsna - z ziemniakami, papryką, pieczarkami, cebulą i mnóstwem przypraw. Ciasto pierogowe po usmażeniu jest dosyć chrupiące, ale nie twarde, przypomina trochę faworki - bardzo smaczne.




Ciasto:
- 400 g mąki
- 1/4-1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła, roztopionego
- 150 ml wody

- olej do smażenia (ok. 1/2 l)

Nadzienie:
- 3-4 nieduże ziemniaki
- 2 papryki (np. czerwona i żółta lub zielona)
- 250 g pieczarek (mogę być też grzyby leśne)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól (na początek płaska łyżeczka)
- 6-8 łyżek oleju

Rozgrzać połowę oleju, wsypać wszystkie przyprawy, wymieszać, dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz paprykę. Usmażyć pod przykryciem. Osobno usmażyć na pozostałym oleju drobno pokrojone pieczarki z cebulą. Gdy ziemniaki będą miękkie, połączyć je z usmażonymi pieczarkami (w razie potrzeby wszystko razem jeszcze posolić). Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować ciasto z podanych składników, zagniatając wszystkie razem, jak na tradycyjne pierogi. Rozwałkować na kształt kwadratu lub prostokąta. Pociąć na kwadraty o boku 10 cm, na środek każdego nakładać po łyżce farszu,


składać po przekątnej (tak, aby powstały trójkąty) i dokładnie zlepiać brzegi. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju, z obu stron na rumiano.

Uwagi:
Podane illości przypraw są orientacyjne, ja niektóre zmniejszyłam nawet o połowę.
Jeżeli farsz wyjdzie mocno słony, można zrezygnować z dodawania soli do ciasta.

2 komentarze: