14 listopada 2017

Serowa zupa z porów



Prosta i dosyć szybka do zrobienia zupa z porów z dodatkiem serka topionego. Zawiera niewiele składników, ale jest pyszna i sycąca. Polecam :-)


Składniki:
- 4 pory
- 2-3 cebule
- 4 łyżki masła
- 2 l rosołu drobiowego
- pieprz
- 100 g serka topionego
- 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
- natka pietruszki lub szczypiorek

Pory pokroić w plasterki, a cebule w kostkę. Masło rozgrzać w garnku, dodać pory wraz z cebulą i zeszklić. Dolać gorący rosół, przyprawić pieprzem i gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać serek topiony, mieszając aż całkowicie się rozpuści. Na koniec wlać śmietanę (uprzednio wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, w celu zahartowania).

Każdą porcję zupy w talerzu posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz