15 grudnia

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami



Rolada serowa faszerowana filetami z piersi kurczaka i pieczarkami. Nie tylko pysznie smakuje, ale też ładnie wygląda na talerzu. Można podawać na ciepło (nie gorącą) lub na zimno.

Przejrzałam kilka wersji tego przepisu. Różnią się one zarówno proporcjami, dodatkami jak i samym wykonaniem. Ja skomponowałam swoją własną - oto ona. 






Ciasto serowe:
- 40 dag sera żółtego
- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu

Farsz:
- ok. 500 g piersi kurczaka (2 pojedyncze)
- przyprawa gyros lub do kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 mała papryka czerwona
- 500 g pieczarek
- sól i pieprz

Piersi kurczaka pokroić w plastry i dosyć cienko rozbić. Delikatnie posypać przyprawą gyros i odstawić.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Najpierw lekko podsmażyć cebulę na ok. 2 łyżkach oleju, dodać paprykę, chwilę jeszcze smażyć, po czym dodać pieczarki. Wszystko razem smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Na koniec doprawić solą i pieprzem (nie za mocno, farsz ma być łagodny w smaku). Odstawić.

Jajka roztrzepać, dodać starty na dużych oczkach ser oraz majonez, dokładnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę (razem z bokami) o wymiarach 33 x 40 cm. Równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180 st.C przez 20-25 minut.
Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto serowe posmarować farszem, pozostawiając wolny pas u góry (ok.  1/4 całej powierzchni), a na bokach ok. 1 cm. Na farszu ułożyć płaty kurczaka. Całość ostrożnie zwinąć ku górze, jednocześnie odrywając papier (miejscami może być potrzebny nóż, aby łatwiej dało się oddzielić ciasto od papieru). Całkowicie zwiniętą roladę ułożyć na środku blachy i zawinąć w ten sam papier (łączeniem do dołu). Ponownie wstawić do piekarnika i piec tym razem w 200 st.C przez 30 minut.
Roladę podawać lekko ciepłą lub całkowicie wystudzoną.



1 komentarz: