29 października 2015

Schab pieczony w mleku


 Jeśli chodzi o schab, to mam swój ulubiony przepis, ale czasem warto spróbować czegoś innego, bo może okazać się, że właśnie ten kolejny będzie jeszcze lepszy. 
W tej recepturze zaciekawił mnie sposób pieczenia. Nigdy wcześniej nie piekłam mięsa w mleku i byłam ciekawa co z tego wyjdzie. Okazało się, że dzięki tej metodzie schab po upieczeniu jest kruchy i zarazem soczysty (a nie wysuszony na wiór, jak to czasem bywa ;-) 
Sos z pieczeni też można wykorzystać. Ja swój zagęściłam mąką i podałam do naleśników z parówkami :-)

Składniki:
- 1 kg schabu
- ok. 1 litr mleka
- sól i pieprz + ulubione przyprawy (np. papryka, majeranek, czosnek albo gotowa marynata do mięs)


Schab natrzeć przyprawami z odrobiną oleju i wstawić do lodówki na co najmniej 1  godzinę (ja zostawiłam na całą noc).
Następnie włożyć mięso do blaszki (lub naczynia żaroodpornego) i zalać mlekiem (nie powinno zakryć całego schabu).
Piec w temp 200 st. C przez 1 godzinę (1 kg mięsa to 1 godz. pieczenia, czyli na większą porcję trzeba odpowiednio doliczyć więcej czasu), bez przykrycia, od czasu do czasu polewając mlekiem (może wytworzyć się piana, to nic złego ;-).
Po upieczeniu otworzyć piekarnik i wystudzić pieczeń w tym sosie mlecznym, w którym się piekła.
Następnie wyjąć z blaszki upieczone mięso, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Można również wstawić do lodówki pieczeń w blaszce razem z sosem, w którym się piekła (ja wybrałam ten pierwszy sposób).


Źródło


Od 2 listopada w Lidlu rozpoczyna się Tydzień Polski. W końcu coś na swojską nutę ;-)