14 grudnia 2015

Szynka pieczona


Jeszcze jeden przepis na pieczoną szynkę. Jeżeli chcielibyście upiec taką na Święta, to czas najwyższy o tym pomyśleć, ponieważ mięso potrzebuje pięciu dni na leżakowanie w zalewie.
Nic skomplikowanego w przygotowaniu nie ma, tyle tylko, że wymaga czasu (oczekiwania, a nie samej pracy ;-) Krótko mówiąc przepis jest bardzo prosty, a przy tym bardzo dobry. Polecam !

Składniki:
- szynka wieprzowa ok. 1 kg
- 2 łyżki soli peklowej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 4 goździki
- kilka ziaren gorczycy
- kilka ziaren kolendry
- 2 łyżki masła do pieczenia

Szynkę umyć, usunąć z niej nadmiar tłuszczu i osuszyć.
Wszystkie przyprawy w ziarnach, czosnek i liście laurowe rozetrzeć w moździerzu.
Przyprawy wymieszać z solą peklową i natrzeć  szynkę.
Mięso włożyć do szklanego naczynia (powinno być ono na tyle wysokie, aby szynka nie wystawała powyżej brzegów), przykryć lub szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki (może być inne chłodne miejsce - piwnica, spiżarka).
Po 2 dniach sprawdzić, czy szynka puściła soki - powinna być w nich cała zanurzona. Jeśli nie jest, należy dolać przegotowanej i ostudzonej wody do naczynia.
Mięso odwrócić na drugą stronę i z powrotem odstawić w chłodne miejsce.
Po dwóch dniach ponownie szynkę odwrócić.
Codziennie upewnić się, że jest cała zanurzona.
Po 5 dniach mięso wyjąć z zalewy i obmyć pod bieżącą wodą.
Do żaroodpornego naczynia dodać 2 łyżki masła i włożyć szynkę.
Piec pod przykryciem w 180 st.C przez około 1 godzinę (1 h na każdy kilogram mięsa).
Jeśli chcemy, aby szynka miała bardziej przyrumienioną skórkę, możemy na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć przykrywkę i piec bez przykrycia, co chwilę podlewając mięso wytopionym tłuszczem, aby za bardzo nie wyschło.


Źródło 

P.S. W Lidlu od 21.12 świąteczne promocje.

0 komentarze:

Prześlij komentarz