skip to main |
skip to sidebar
Autor:
Arabeska
Trochę spóźniony ten wpis, ale nie chcę czekać do przyszłego sezonu ogórkowego - istnieje ryzyko, że do tego czasu gdzieś posieję zdjęcia i znowu będzie za późno ;-)
A sałatka jest naprawdę warta wypróbowania (i zapamiętania). Robiłam już przetwory z dodatkiem pieprzu ziołowego, curry, ale z przyprawą do gyrosa jeszcze nigdy. Okazuje się, że to bardzo fajny pomysł. Polecam :-)
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 kg młodej cukinii
- 0,8 kg cebuli
- główka czosnku
- 2 szklanki octu 10%
- 12 łyżek oliwy lub oleju
- 5 łyżek soli
- 0,6 kg cukru
- opakowanie "przyprawy do gyrosa"
Ogórki oraz cukinię umyć i pokroić w plastry ze skórką (większe cukinie pokroić w półplasterki lub ćwiartki). Cebulę pokroić w piórka, połączyć z cukinią i ogórkami. Dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę lub olej i przyprawę do gyrosa. Wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie dodać cukier i ocet, dokładnie wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił i odstawić na 12 godzin.
Następnie sałatkę wkładać do umytych słoików, dolewając zalewę, która wytworzyła się w misce.
Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Po wyjęciu z wody odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Źródło przepisu
Autor:
Arabeska
Prosta sałatka ziemniaczana. Najlepiej użyć do niej młodych ziemniaków, ale jeżeli nie mamy dostępu, to wystarczy, jeśli będą miały zwarty miąższ (inne się rozsypią).
Poniżej podaję przepis podstawowy, choć w mojej wersji zabrakło jajek (nie, nie wykupili w sklepie, nie dodałam ich celowo ;-) A to dlatego, że sałatkę chciałam podać z jajkiem sadzonym, więc siłą rzeczy musiałam zrezygnować z jajek gotowanych.
W przepisie jest jeszcze uwzględniony sok z cytryny, ale to już zależy od majonezu (każdy jest nieco inny w smaku) i własnych upodobań, ja nie dodawałam.
Składniki:
- 500 g ziemniaków (najlepiej młodych lub o zwartym miąższu)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 125 g boczku
- 3 czubate łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy z gorczycą
- mały pęczek świeżego koperku
- ew. odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić, żeby wystygły.
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rumiano. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ziemniaki i jajka pokroić w większą kostkę, przełożyć do miski i dodać boczek.
W kubeczku wymieszać majonez z musztardą i drobno posiekanym koperkiem. Polać dressingiem sałatkę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować koperkiem.
Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi z nie istniejącego już bloga "Brulion z przepisami".