24 września 2014

Syrop z buraka (na kaszel)


Kolejna mikstura do domowej apteczki. Tym razem jest to syrop z buraka. Stosuje się go przede wszystkim na kaszel i chrypkę, ale ma także inne właściwości zdrowotne. Jest źródłem żelaza oraz kwasu foliowego i wzmacnia odporność organizmu. 
Poza tym jest całkiem przyjemny w smaku, więc nawet dzieci nie powinny protestować podczas przyjmowania go :-)

Składniki:
- 1 średni burak
- 3-4 łyżki cukru

Buraka obrać i drobno pokroić albo zetrzeć na tarce jarzynowej. Zasypać cukrem w słoiku, trochę przemieszać i odstawić na około 12 godzin w ciepłe miejsce.
Następnie buraki odcedzić (nie wyrzucać, można je wykorzystać np. do ciasta :-), a powstały syrop pić 2-5 razy dziennie (małe dzieci: 2 x, starsze: 3x, dorośli: 3-5 x dziennie) po 1 łyżeczce.
Syrop działa wykrztuśnie, więc nie podajemy go na noc (najpóźniej 2 godziny przed snem).
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.


Uwagi:
Gotowy syrop najlepiej zużyć w ciągu 2-3 dni, dlatego nie opłaca się robić na raz większej ilości (chyba, że w kilkuosobowej rodzinie wszyscy kaszlą ;-)




5 komentarze:

Ewa I Baby w kuchni pisze...

Genialny! Już drugi raz go robię i mam nadzieję, że tak jak poprzednio pomógł synowi, tak teraz wyleczy córkę :)

Unknown pisze...

Wlasnie pobieglam go zrobic, latwo i szybko, smakuje wysmienicie nawet zaraz po zrobieniu, ale poczekam do jutra. Dziekuje

evenka pisze...

Na zdrowie ! :-)

Anonimowy pisze...

Nie słyszałam, że buraki są dobre na kaszel - muszę wypróbować, bo uwielbiam buraki! Chociaż na kaszel zazwyczaj stosuję fosidal, bo jest przeciwzapalny i naprawę szybko sobie radzi z chorobą

Ewelina pisze...

I ja dziękuje za przepis. Już nie raz próbowałam robić ale z innego przepisu i nie pomagało nic. Ogólnie na kaszel pomagają mi tylko syropy z apteki jakieś ziołowe jak np Dicotuss i to na każdy rodzaj kaszlu ale na pewno przy okazji spróbuje tego przepisu ;)

Prześlij komentarz