23 kwietnia
Pierogi (z serem)
Skorzystałam z przepisu Pieguska na "najlepsze na świecie" ciasto na pierogi. Nie mam zbyt wielkiego porównania, bo pierogi robię bardzo rzadko (naleśniki zawsze górą ;-) , ale muszę przyznać, że to naprawdę bardzo dobry przepis. Ciasto jest przyjemne do wyrabiania i nie klejące (do rąk i blatu, bo ze zlepianiem brzegów nie ma problemu), a po ugotowaniu pyszne i mięciutkie. Gorąco polecam !
P.S. U Pieguska w wersji wytrawnej, a u mnie na słodko - z serem (na życzenie m-żonka ;-)
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 1 szkl. gorącej wody
- 125 g masła
- 1 jajko
- sól (ok. pół łyżeczki)
Nadzienie:
- 250 g sera twarogowego
- 1 żółtko
- odrobina aromatu waniliowego
- cukier do smaku
Do miski wlać przegotowaną, gorącą wodę i rozpuścić w niej masło. Wsypać połowę mąki i wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać resztę mąki i sól. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki, przełożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na połowę i jedną część przykryć ściereczką. Drugą rozwałkować starając się jak najmniej podsypywać mąką. Wykrawać kółka za pomocą szklanki, nakładać łyżeczką masę serową i dokładnie zlepiać brzegi. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać natychmiast, z posłodzoną do smaku kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym (lub cynamonem).
- 500 g mąki tortowej
- 1 szkl. gorącej wody
- 125 g masła
- 1 jajko
- sól (ok. pół łyżeczki)
Nadzienie:
- 250 g sera twarogowego
- 1 żółtko
- odrobina aromatu waniliowego
- cukier do smaku
Do miski wlać przegotowaną, gorącą wodę i rozpuścić w niej masło. Wsypać połowę mąki i wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać resztę mąki i sól. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki, przełożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na połowę i jedną część przykryć ściereczką. Drugą rozwałkować starając się jak najmniej podsypywać mąką. Wykrawać kółka za pomocą szklanki, nakładać łyżeczką masę serową i dokładnie zlepiać brzegi. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać natychmiast, z posłodzoną do smaku kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym (lub cynamonem).