11 sierpnia 2012

Ogórki w zalewie musztardowej


W związku z tym , że trwa sezon ogórkowy , proponuję taką oto sałatkę na zimę. Nic skomplikowanego , ani specjalnie czasochłonnego - ogórków nie trzeba obierać , a pracę można rozłożyć na dwa dni. Do tego pasteryzacja trwa tylko 5 minut. Polecam :-)

P.S. Jakiś czas temu pisałam o tym , że pojawi się nowy dział  na blogu. A zatem prezentuję pierwszy przepis do niego ;-)                                                                                                               

 Składniki:
- 3 i 1/2 kg ogórków
- 1/2 kg cukru
- 1 szkl. octu 10%
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 łyżki soli

Ogórki umyć i pokroić razem ze skórką w plasterki. Resztę składników zagotować i nieco przestudzić. Zalać ogórki i zostawić na kilka godzin (może być na noc). Wymieszać , nakładać do słoików , zakręcać i pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania.

2 komentarze:

aulik pisze...

kiedyś jadłam ogórki w zalewie musztardowej i bardzo mi smakowały, ale sama nigdy ich jeszcze nie robiłam...
mam pytanie, czy na pewno trzeba dać aż pół kilograma cukru na tą ilość zalewy?
pozdrawiam :)

evenka pisze...

Przepis dostałam od teściowej - tak mi podała ;-)

Prześlij komentarz