20 maja 2009

Płonący garnek


Podobno jest to bardzo popularne danie francuskie. Powiecie pewnie : danie? - wygląda jak zupa. Hmmm... w sumie to , co mi wyszło można nazwać gęstą zupą warzywną , choć zmniejszyłam ilość bulionu o połowę. Natomiast według zdjęcia z książeczki "Poradnika domowego" (bo właśnie stamtąd pochodzi przepis) danie wygląda na bardzo gęste. Niezależnie jednak od tego , czy jest w postaci zupy , czy też czegoś gęstszego , to zapewniam , że jest bardzo smaczne. Tylko ostrożnie z pieprzem cayenne , bo garnek będzie wyjątkowo "płonący" ;-)

Składniki:
- 75 dag ziemniaków
- 25 dag zielonej papryki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler naciowy
- mały seler korzeniowy
- 50 dag cebuli
- 5 dag tłustego wędzonego boczku
- 4 parówki
- 6 szklanek bulionu z kostki (na początek proponuję wlać tylko połowę)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (pominęłam)
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki

Ziemniaki pokroić w grubą kostkę , paprykę w paski , marchewki , pietruszki i seler korzeniowy w słupki , cebulę w kostkę , a seler naciowy w plasterki. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć w dużym rondlu , dodać smalec i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Zalać gorącym bulionem , doprawić solą , pieprzem , pieprzem cayenne i tymiankiem. Chwilę gotować na silnym ogniu , po czym wrzucić ziemniaki i warzywa , gotować 30 minut , dodać pokrojone w plasterki parówki i gotować jeszcze 10 minut na dość dużym ogniu.Wymieszać dokładnie mąkę ze śmietaną , wlać do garnka i podgrzewać mieszając , aż potrawa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Bardzo ładny blog...zdjęcia i opisy niczym z prawdziwej książki kulinarnej, gratuluję!
piszę żeby zaprosić Panią do serwisu kolekcjonerki.pl gdzie tworzymy między innymi kolekcje ulubionych przepisów i potrzebujemy jak najwięcej takich pasjonatów!

Pozdrawiam,
Karolina

Prześlij komentarz