8 listopada 2007

Pieczarki faszerowane

Jako typowy mięsożerca muszę przynać , że potrawy wegetariańskie mogą być naprawdę smaczne ;-) A oto jeden z przykładów - danie , do którego nie potrzeba wielu składników , a przygotowanie zajmuje niewiele czasu :-)

Składniki:
- 50 dag dużych pieczarek
- 10 dag cebuli
- 2 jaja
- tarta bułka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Pieczarki obrać, umyć i oddzielić kapelusze od trzonów.Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na tłuszczu, dodać posiekane trzony pieczarek, usmażyć. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem i napełnić tym farszem kapelusze. Następnie panierować pieczarki w rozmąconych jajach i tartej bułce. Smażyć z obu stron na rumiano, zaczynając od strony z farszem. Podawać z ziemniakami i surówką lub dowolnie.

Uwagi:
Jeśli ktoś lubi potrawy zdecydowanie posolone, proponuję przed nałożeniem farszu posypać jeszcze dodatkowo solą kapelusze pieczarek.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Pieczarki są pyszne! Ja jeszcze do farszu dodaje posiekane gotowane jajko.
Polecam!!!

evenka pisze...

Farszu może wydawać się trochę mało , więc pomysł z jajkiem jest całkiem dobry :-)

Prześlij komentarz