7 sierpnia 2014

Ogórki małosolne


Lubicie ogórki małosolne ? Ja bardzo, ale tak na drugi dzień po zrobieniu. I chociaż potem też nie są złe, to jednak wolę je mniej ukiszone. Dlatego też nigdy nie robię ich jednorazowo w dużych ilościach - 1 kilogram to dla nas w sam raz.

Składniki na 2-litrowy słoik:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 2 gałązki kopru (z kwiatostanami)
- 2-4 ząbki czosnku
- kawałek korzenia chrzanu

Wodę zagotować z solą, odstawić.

Ogórki umyć, koper opłukać, osuszyć.

W słoiku ułożyć ciasno ogórki (pionowo - na dole większe, na górze mniejsze), po bokach wetknąć poskładane gałązki kopru, dodać obrany, pokrojony czosnek i kawałek obranego chrzanu. Zalać posoloną wodą*. Słoik przykryć pokrywką (nie dokręcać) i odstawić na 2-4 dni, w miejsce raczej jasne i ciepłe, ale nie na parapet, np. gdzieś do kącika na blacie kuchennym. Jeżeli słoik jest zalany do pełna, wtedy dobrze jest wstawić go do miski lub talerza (zalewa ma skłonności do wyciekania ;-)

*Woda z solą może być gorąca, ciepła lub zimna. Im wyższa temperatura, tym ogórki szybciej się ukiszą. Ja zazwyczaj zalewam lekko przestudzoną wodą i po dwóch dniach ogórki są gotowe.

0 komentarze:

Prześlij komentarz