Przepis na dosyć oryginalną pieczeń ze schabu. Mięso przed pieczeniem kroi się w plastry i smaruje sosem, przekładając cebulą. Naokoło obkłada się marchewką, a na wierzch daje się pokrojone ziemniaki. A wszystko to razem piecze się na jednej blasze, więc za jednym zamachem (pieczeniem) mamy cały zestaw obiadowy :-)
Składniki:
- ok. 1 kg schabu
- ok. 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 6 dużych marchewek
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Posypać solą, tymiankiem, polać dwiema łyżkami oleju i wymieszać.
Marchewki obrać (lub oskrobać) i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Blachę do pieczenia (30x40 cm lub większą) wyścielić papierem do pieczenia.
Marchewki ułożyć wokół brzegów formy, tak aby środek pozostał pusty (soki i tłuszcz, które wytopią się ze schabu ugotują marchewki, a umieszczone na "ruszcie" z marchewek ziemniaki przypieką się).
Cebulę pokroić w plasterki lub półplasterki.
Schab pokroić w 1-1,5 cm plastry, a każdy z nich posypać solą i pieprzem z obu stron.
Majonez wymieszać z keczupem i sokiem z cytryny. Powstałym sosem posmarować plastry mięsa, a na wierzchu ułożyć plasterki cebuli. Tak przygotowane kawałki schabu ułożyć jeden na drugim lub, jeśli za bardzo się rozjeżdżają, obok siebie, a następnie wszystkie razem sklejone przenieść na środek blachy. Na wierzch wyłożyć resztę sosu (jeśli jeszcze coś zostało) i lekko posypać tymiankiem.
Wokół mięsa, na marchewki, wyłożyć przygotowane wcześniej ziemniaki.
Blachę przykryć folią aluminiową i piec wstępnie 45 minut w 180 st.C. Po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 45 minut już bez przykrycia.
Jeżeli chcemy uzyskać bardziej przyrumienione ziemniaki, to na ostatnie 10 minut pieczenia można zwiększyć temperaturę do 220 st.C.
Na podstawie tego przepisu.