28 września
Placki serowe z nadzieniem
Zazwyczaj, gdy jest mowa o plackach serowych, kojarzymy je z serem białym. Jednak w tym przypadku chodzi o ser żółty. Ściera się go na tarce i dodaje do ciasta, z którego potem wałkuje się niezbyt duże placuszki. Natomiast nadzienie dobieramy według własnego smaku i uznania. Można wykorzystać do niego szynkę, kiełbasę, pieczarki, albo po prostu ser, wtedy placki będą podwójnie serowe :-)
Składniki:
- 500 ml kefiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 250 g startego sera żółtego (można zmieszać kilka rodzajów)
- 4 szkl. mąki
- na nadzienie: starta lub drobno posiekana szynka albo kiełbasa
Kefir wymieszać z solą, cukrem i sodą. Dodać ser i mąkę, dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto serowe podzielić na jednakowe części (18-20 sztuk). Każdą część rozwałkować na placek (ok. 15 cm średnicy), w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Na środku położyć trochę nadzienia, brzegi ciasta złożyć do środka jak kopertę (ciasto powinno całkowicie zakrywać nadzienie) i lekko rozwałkować, aby dobrze się skleiło. Placki smażyć na oleju, z obu stron na rumiano.
Uwaga:
Jako nadzienia użyłam szynki konserwowej w plasterkach (najprostsza opcja, choć może odrobinę mniej smaczna ;-). Można też zmienić nadzienie na jakieś inne, np. pieczarkowe, serowe, wedle uznania.
Zrobiłam wczoraj, wyszły pyszne. Nie podała Pani na czym smażyć te placki. Jako że przepis bardzo podobny do proziaków spróbowałam część z nich usmażyć na suchej patelni (tylko dłużej i w mniejszej temp) a część na oleju. Obie wersje wyszły super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście nie dopisałam, że smażyć na oleju (zaraz to zrobię), ale może dobrze wyszło, bo przynajmniej wiadomo, że da się też na suchej patelni ;-)
Pozdrawiam.
Wypróbowane! Bardzo dobre! Do tego barszczyk czerwony. Świetne.
OdpowiedzUsuń