21 sierpnia
Ogórki konserwowe
Ogórków ciąg dalszy , tym razem klasycznie - ogórki konserwowe. Zawsze robię ich najwięcej , bo są dla mnie niezastąpione , jako dodatek do sałatek , czy po prostu do obiadu. Przyprawy można sobie dowolnie komponować , wedle uznania i upodobań. Poniżej podaję moją wersję.
- małe ogórki (2- 2,5 kg)
- chrzan
- koper
- czosnek
- gorczyca
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ew. liście czarnej porzeczki
Zalewa:
- 5 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10%
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
Zagotować i przestudzić.
Ogórki umyć , ułożyć ciasno w słoikach i dodać przyprawy.
Ja do każdego słoika daję jedną , dużą gałązkę kopru , mały kawałek chrzanu , 1-2 pokrojone ząbki czosnku , 1 mały listek laurowy (wybieram jak najmniejsze) , 1 ziarenko ziela angielskiego , ok. 1/4 łyżeczki gorczycy i 1 liść czarnej porzeczki (nie musi być).
Ogórki zalać przygotowaną wcześniej zalewą , zakręcić słoiki i pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania (nie dłużej).