25 sierpnia

Omlet ze szparagami

Danie proste i smaczne, pod warunkiem, że lubicie szparagi. Ja sama dołączyłam do grona wielbicieli tego warzywa całkiem niedawno i to nie dlatego, że wcześniej nie lubiłam, tylko po prostu nie próbowałam (tak, wiem, jestem chyba z innej planety ;-) W każdym bądź razie teraz już wiem jak smakuje i chętnie wykorzystuję je do różnych dań. Przepis, czy raczej pomysł na omlet ze szparagami, zaczerpnęłam z książeczki "Poradnika domowego".
 

Składniki na 1 porcję:
- 3 jajka
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka masła
- ok. 30 dag szparagów
- sól
- cukier
- tłuszcz do smażenia

Jajka ubić z wodą, posolić i wlać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć ok. 6 minut, aż omlet się zetnie (wierzch powinien być lekko galaretowaty, a spód rumiany).
Szparagi ugotować (ok. 10 minut) w osolonej i odrobinę posłodzonej wodzie, odcedzić, osuszyć i ułożyć na połowie omletu. Skropić stopionym masłem, złożyć omlet na pół i zsunąć na talerz.

8 komentarzy:

  1. Mniam! Dania z jajek to coś dla mnie;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie pyszny pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam! uwielbiam szparagi. i omlety. mniam! piękne fotki ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja pochodzę chyba z tej planety, co Ty - bo w tym roku po raz pierwszy spróbowałam białych szparagów; zielone czekają na przyszły rok. No właśnie - można gdzieś jeszcze kupić szparagi? Przecież już mocno po sezonie! ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się , że pomysł Wam się podoba :-)
    A jeśli chodzi o sezon na szparagi , to nie mam pojęcia jak długo on trwa - u mnie tak długo , dopóki mogę je kupić w sklepie ;-) (ostatnio nie rozglądałam się za nimi , a omlet robiłam ze 2 tyg. temu)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam mniam
    tylko gdzie ja teraz szparagi znajdę

    OdpowiedzUsuń
  7. pozdrowienia dla Arabeski II od KS Arabeska Bydgoszcz. My oprócz jedzenia jeszcze trenujemy akrobatykę, ale to co tu prezentujecie jest pyszne

    www.arabeska.bydgoszcz.pl

    OdpowiedzUsuń