02 lipca

Sałatka szparagowa

Tylko cztery składniki (oprócz sosu), a ja jeszcze jeden pominęłam, ale to dlatego, że szynkę wolałam na kanapce, z którą jadłam tę sałatkę. Małoskładnikowa, a mimo to pyszna! Przypomina mi sos tatarski, który uwielbiam :-) Przepis znalazłam na blogu Abbry.
 

Składniki :
- 500 g szparagów (użyłam zielonych)
- 150 g szynki (pominęłam)
- 2 jajka na twardo
- 2 nieduże ogórki konserwowe

Sos :
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- sól
- szczypta cukru
- pieprz

Szparagi ugotować (ok. 10 minut), ostudzić, pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Szynkę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze szparagami. Dodać sos, delikatnie wymieszać. Schłodzić.

8 komentarzy:

  1. Evenko,jaka pyszna ta sałatka! Mniam,smakowicie wygląda:)

    Pozdrawiam słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, a z pewnością pyszne. Czego chciec więcej ? :)

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super sałatka żałuje że u mnie nie do dostania zielone szparagi :(( pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za komentarze :-)

    Nawet nie wiem , czy to jeszcze sezon szaparagowy (wpis jak zwykle opóźniony) , ale u mnie są one ciągle dostępne.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda. ciekawa jestem jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Evenko , cieszę się , że Ci smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń