19 maja

Makaronowa sałatka z mięsem i pieczarkami

Ta sałatka powstała z potrzeby wykorzystania mięsa z rosołu i zalegających w lodówce pieczarek. Kupuję je dosyć często, ale akurat nie miałam pomysłu na ich zużycie i tak odkładałam z dnia na dzień moment, kiedy w końcu coś z nimi zrobię zanim ściemnieją. Do tego ugotowane już mięso z kurczaka (m-żonek za rosołem w ogóle nie przepada, a córka uwielbia, ale mięsa w zupie nie ruszy), no i trzeba było coś wymyślić...
Taka to krótka historia szaro-burej, ale całkiem smacznej sałatki ;-)
 

Składniki:
- ugotowane mięso z kurczaka (zużyłam 2 podudzia)
- 3 ogórki konserwowe
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- makaron
- majonez
- sól i pieprz

Makaron ugotować, odcedzić i ostudzić. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć, odstawić do ostygnięcia. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę, a ugotowane mięso w grubszą. Wszystkie składniki wsypać do miski, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem i schłodzić.

Uwagi:
Jeżeli cebula jest bardzo ostra (ja używam łagodnej), to można ją po pokrojeniu wymieszać z gorącymi pieczarkami, żeby nie była taka "szczypiąca" albo też podsmażyć, jeśli ktoś woli.

3 komentarze:

  1. sałatki z makaronem są świetne;) pomysł na pewno wykorzystam. Najbardziej podoba mi się fakt, że pieczarki są smażone- a nie jak zwykle w sałatkach surowe bądź ugotowane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz :-)
    Dla mnie surowe pieczarki w potrawie to jakieś nieporozumienie ;-) Oczywiście można je ugotować , zwłaszcza jak ktoś jest na diecie (a majonez zastąpić czymś... odtłuszczonym), ale ogólnie wolę smażone , bo są wtedy bardziej aromatyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis niezwykle smaczny! Uwielbiam sałatki z kurczaka, zwłaszcza te na zimno ;)

    OdpowiedzUsuń