Miałam zamrożony wywar z pieczarek , więc musiałam w końcu coś z nim zrobić. Przypomniałam sobie , że Edysia na swoim blogu podawała kiedyś przepis na zupę ziemniaczno-grzybową. Postanowiłam zatem spróbować. Ugotowałam i bardzo mi smakowała , zresztą ja w ogóle lubię grzybowe zupy , więc nie mogło być inaczej ;-)Składniki:- 300 g pieczarek- 2-3 suszone grzyby- 2 pory- 4 duże ziemniaki- 1 mała cebula- 1 łyżka masła- kostka rosołowa (mięsna lub warzywna) - listek laurowy- 2-3 ziarenka ziela angielskiego- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%- sól i pieprz- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego koperku (nie dodawałam)Suszone grzyby zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić na 30 minut.Pory i cebulę obrać, opłukać , pokroić - pory w krążki, cebulę w kostkę. Warzywa zalać 5 szklankami wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Chwilę gotować.Pieczarki obrać , umyć , pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Namoczone grzyby osączyć i pokroić. Razem z wodą w której się moczyły i pieczarkami dodać do zupy. Gotować 35 minut.Pokrojone w plasterki (lub półplasterki) ziemniaki razem z kostką rosołową wrzucić do zupy 15 minut przed końcem gotowania.Kilka łyżek zupy połączyć ze śmietaną i wlać do pozostałej zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem, zagotować.
Bogata , bardzo pożywna zupa. Podobno meksykańska , ale zabrakło mi w niej jakiejś typowej meksykańskiej przyprawy , bo ziół prowansalskich nie zaliczam do tego grona. Zresztą w ogóle mi tu nie pasują , ale może komuś odpowiada ich smak w zupie , więc nie usunęłam z przepisu.P.S. Nie pamiętam skąd pochodzi ta receptura , ale prawdopodobnie ze strony "Moje przepisy".Składniki:- 1 puszka białej fasoli- 3 cebule- 1 puszka czerwonej fasoli- 5 ząbków czosnku- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego- 2 drobiowe kostki rosołowe- 1 puszka kukurydzy- 500 g mielonego mięsa wieprzowego- 1 puszka soi- sól i pieprz- ew. zioła prowansalskie (dałam tylko odrobinę , ale następnym razem zrezygnowałabym całkowicie zastępując je jakąś inną przyprawą , typowo meksykańską lub chociażby majerankiem)Cebulę pokroić w drobną kostkę , czosnek posiekać , połączyć z mięsem mielonym i podsmażyć na patelni (przez ok. 5 minut). Wlać 1 litr wody i dusić pod przykryciem pół godziny. Przelać do garnka , dodać resztę składników i gotować kolejne pół godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy , przyprawić.
Prosta , szybka i bardzo smaczna kremowa zupa. M-żonek co prawda za takimi nie przepada , ale za to mojemu młodszemu dziecięciu zupka smakowała.Przepis podpatrzyłam na blogu Komarki , a poniżej cytuję przepis , bo wyjątkowo niczego w nim nie zmieniałam. No , może za wyjątkiem tego , że nie dawałam na wierzch zupy podsmażonego pora , ale to zwyczajnie z lenistwa ;-)Składniki:- 50 g masła- 450 g ziemniaków- 450 g pora (białych części, ale trochę zielonych też się przyda)- 1 mała cebula- 850 ml bulionu warzywnego lub drobiowego- 142 ml kremowej śmietanki*- 125 ml mleka*- szczypiorek*dbający o linię mogą odwrócić proporcje i dodać mniej śmietanki a więcej mlekaOczyszczone i obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę. Cebulę i pory pokroić w plasterki. Rozgrzać masło w garnku i dodać ziemniaki, cebulę i pora. Wymieszać z masłem i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie zarumienią się. Dodać gorący bulion i gotować całość przez kolejnych kilka minut (ziemniaki muszą być miękkie). Zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Dodać 3/4 śmietanki i całe mleko. Zagotować wszystko i doprawić do smaku.Odłożony kawałek zielonego pora pokroić w krążki i lekko podsmażyć na maśle. Gorącą zupę wlać do talerza lub miseczki, na środku ułożyć trochę podsmażonego pora, ozdobić pozostałą śmietanką i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka ta jest bardzo popularna w USA. Można do niej zużyć mięso z rosołu albo resztki z pieczonego kurczaka. Prosta i smaczna , a podaje się ją na kanapce (najczęściej pomiędzy dwiema kromkami podpieczonego chleba tostowego).Składniki:- 2 szkl. dosyć drobno pokrojonego gotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka- 1 szkl. drobno pokrojonego selera naciowego- 1 szkl. pokrojonego szczypioru- majonez (kilka łyżek)- sól i pieprz do smakuWszystkie składniki razem wymieszać , przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę podawać schłodzoną , w postaci kanapek.