25 kwietnia
Zupa ziemniaczano-grzybowa
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 2-3 suszone grzyby
- 2 pory
- 4 duże ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- kostka rosołowa (mięsna lub warzywna)
- listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego koperku (nie dodawałam)
Suszone grzyby zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić na 30 minut.
Pory i cebulę obrać, opłukać, pokroić - pory w krążki, cebulę w kostkę. Warzywa zalać 5 szklankami wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Chwilę gotować.
Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Namoczone grzyby osączyć i pokroić. Razem z wodą w której się moczyły i pieczarkami dodać do zupy. Gotować 35 minut.
Pokrojone w plasterki (lub półplasterki) ziemniaki razem z kostką rosołową wrzucić do zupy 15 minut przed końcem gotowania.
Kilka łyżek zupy połączyć ze śmietaną i wlać do pozostałej zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem, zagotować.