19 marca

Pikantna zupa gulaszowa

Pożywna, rozgrzewająca zupa mięsna, w sam raz na chłodne dni. Ja ze względu na córkę, która i tak jest strasznym niejadkiem, ograniczyłam ilość przypraw (zwłaszcza cayenne), więc moja wersja wyszła raczej łagodna zamiast pikantnej. Zresztą, każdy doprawi według własnego uznania, bo ilość podanych składników jest jak zwykle orientacyjna.

 

Składniki:
- 500 g wieprzowiny
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone papryki
- 1 puszka kukurydzy
- 2 l rosołu (z kostki)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki smalcu lub oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu (dałam trochę mniej)
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (dałam tylko szczyptę)
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Mięso pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem dodać do mięsa i dusić przez 10-15 minut.
Kukurydzę odsączyć, razem z mięsem i warzywami dusić kolejne 10 minut.
Następnie wlać rosół rozmieszany z przecierem pomidorowym. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne i mieloną papryką.

3 komentarze: