20 października

Syrop z cebuli na przeziębienie


Słyszałam już dawno o tym syropie , ale nigdy wcześniej sama go nie robiłam , ani nie próbowałam. Aż w końcu natknęłam się na poniższy przepis na blogu "Pokrojone i doprawione". Zrobiłam i nawet mi posmakowało ;-) Ale oczywiście nie to się liczy , tylko to , jak wpływa na nasze zdrowie , czy raczej na jego polepszenie. W okresie zwiększonej częstotliwości przeziębień taka domowa mikstura będzie na pewno bardzo pomocna.

Składniki:
- 2 duże cebule
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 cytryny

Przygotować około półlitrowy słoik lub inne naczynie emaliowane o podobnej objętości. Cebulę posiekać, wkładać do słoika przesypując warstwami cukru. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny. Po tym czasie zlać sok do innego naczynia (można trochę przygnieść tłuczkiem, żeby wycisnąć więcej soku), połączyć z miodem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przecedzić , wlać do słoiczka i zakręcić - przetrzymywać w lodówce. Pić 3 razy dziennie po 1 łyżce, po posiłkach.


7 komentarzy:

  1. Nigdy sama nie robiłam syropu z cebuli, a ponoć dobry na przeziębienie tak jak piszesz:)
    Pozdrówki Evenko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam w lodówce już kolejną porcję i popijam sobie dla "zdrowotności" , bo ostatnio wirusy dają znać o sobie ;-)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. mikstura pilnie potrzebna! wlasnie sie przeziebilam:(

    OdpowiedzUsuń
  4. No to bierz się za siekanie cebuli ! ;-) Sam syropek raczej Cię nie wyleczy , ale na pewno pomoże :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witajcie ;)
    mam jedno pytanko, znam ten syropek juz od dziecka, ale jak dlugo mozna go w lodowce trzymac? ( jak dlugo on jest wazny? )

    dziekuje slicznie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepiej zużyć w ciągu kilku dni , ale jak długo dokładnie to nie wiem.
    Jeśli ktoś zna odpowiedź to proszę o komentarz :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A moja mama często mi taki robiła:) Uwielbiam go:)

    OdpowiedzUsuń