25 marca
Placki ziemniaczane
Składniki:
- kilka dużych ziemniaków
- kawałek cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko (niekoniecznie)
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce (ja wszystko miksuję w blenderze). Dodać jajko, mąkę (jeśli masa jest bardzo "wodnista" można dodać odrobinę więcej mąki), przyprawić solą i pieprzem. Kłaść łyżką na patelnię z dość mocno rozgrzanym tłuszczem i smażyć na rumiano z obu stron.
Uwagi:
Nie zawsze dodaję jajko, ale placki z jajkiem (zwłaszcza, jeśli składniki były zmiksowane w blenderze, a nie starte) są bardzo mięciutkie i delikatne. Takie właśnie najbardziej lubimy z córcią. M-żonek natomiast woli placki o bardziej "konkretnej" konsystencji.