Prawdopodobnie wiele osób zna ten przepis na fasolkę szparagową , ja jednak skorzystałam z niego pierwszy raz. Muszę przyznać , że to prosty i całkiem smaczny dodatek do obiadu. Podstawowy przepis można znaleźć w każdej "Kuchni polskiej" i ja też na nim się opierałam , od siebie dodałam tylko czosnku (ten pomysł podsunęła mi pewna Frania).
Składniki:
- fasolka szparagowa (ilość dowolna , u mnie ok. 500 g)
- czosnek (według upodobań , ja dałam 1 duży ząbek)
- sól
- bułka tarta (1-2 łyżki)
- masło (ok. 30 g)
- szczypta pieprzu
Fasolkę umyć i obciąć końcówki , ugotować w osolonej wodzie (5-15 minut) tak , żeby pozostała odrobinę chrupiąca , odcedzić. Posiekany drobno czosnek podsmażyć na maśle , dodać tartą bułkę i jeszcze chwilę smażyć. Polać tym ugotowaną fasolkę i doprawić do smaku pieprzem. Podawać do obiadu.
I znowu sałatka. Tym razem jako moja propozycja do "Kuchni Świątecznej i Noworocznej " zorganizowanej przez Olgę Smile. Co prawda na świątecznym stole zazwyczaj gości u mnie tradycyjna sałatka jarzynowa , ale na Nowy Rok staram się przygotować coś innego. Tę sałatkę robię już od jakiegoś czasu , choć nie za często , bo m-żonek za nią nie przepada. Ja natomiast uwielbiam , więc zawsze mogę się najeść nią do syta ;-)
Składniki:- 1 podwójna pierś kurczaka- 1 puszka kukurydzy- 1 puszka ananasa - 10 dag rodzynek- majonez- sól- pieprz- olej do smażeniaMięso pokroić w dość drobną kostkę , oprószyć solą i pieprzem , usmażyć na oleju , ostudzić.Rodzynki sparzyć w gorącej wodzie , odcedzić , osuszyć. Ananasa pokroić w kostkę , wymieszać z kurczakiem , rodzynkami i odsączoną kukurydzą. Dodać majonez , przyprawić solą i pieprzem do smaku , schłodzić.Uwagi:Piersi kurczaka zamiast smażyć , można ugotować w całości i dopiero potem pokroić w kostkę.