09 stycznia

Zupa koperkowa


Znowu wyjdzie na to , że się usprawiedliwiam , ale moim zdaniem zupy są naprawdę mało fotogeniczne ;-) Dlatego też musicie uwierzyć mi na słowo , że ta właśnie zupka jest bardzo smaczna (nawet moje dziecię ją uwielbia). A cały sekret smaku kryje się w kluseczkach , których to niestety na zdjęciu nie widać ;-)

P.S. Na drugi dzień zupa jest nawet lepsza niż taka świeżo ugotowana.


Składniki:
- ok. 1,5 l rosołu
- 1 cebula
- 2 łyżki kaszy mannej
- 3 łyżki mąki
- duży pęczek koperku
- natka pietruszki
- 1/2 szkl. śmietany
- 1 jajko
- sól
- pieprz

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Kaszę manną , mąkę , jajko , sól , pieprz , posiekaną natkę pietruszki i cebulę dokładnie wymieszać (jeśli ciasto jest zbyt gęste - dolać odrobinę wody). Formować łyżeczką kluski , kłaść na wrzący rosół i gotować kilka minut. W śmietanie rozprowadzić trochę mąki (ok. 1 łyżkę) , wlać do zupy i jeszcze chwilę gotować. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam tą zupę ,tylko robie na wegetariańskim wywarze

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za pierwszy komentarz na tym blogu :-) Jednocześnie cieszę się , że i Tobie zupka smakuje - może to zachęci innych , bo w końcu co dwie opinie to nie jedna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Evanko nareszcie gdzieś pierwsza
    Wiesz ja jakoś zapominałam ,że masz drugą część bloga i pewnie inni też nie pamiętają
    Ale po tej zupie i moim pierwszym miejscu będę już pamiętać

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot , starałam się umieścić "przejście" na tę stronę w dość widocznym miejscu , ale w końcu to tylko dodatek i wiem , że "słodkie" blogi są popularniejsze ;-) W każdym razie miło , że będziesz tu zaglądać :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. szukalam przepisu na zupe koperkowa, bo jutro chce gotowac i ... prosze bardzo! gdzie trafilam??!!
    pozdrawiam serdecznie. dam znac jak wyszla :)
    ps. te kluseczki brzmia pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się , że zupa smakowała :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń