10 października 2019

Piersi kurczaka w sosie cukiniowym



Bitki z piersi kurczaka w sosie cukiniowym, z dodatkiem marchewki. Smaczne i proste danie. Do tego tylko kasza lub ziemniaki i obiad gotowy.


 Składniki:
- ok. 600 g piersi z kurczaka
- 2 średnie cukinie
- 3 średnie marchewki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki kremówki
- mąka pszenna
- sól i pieprz
- świeży koperek

Każdą pierś przekroić wzdłuż i delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. Odłożyć.
Na tej samej patelni lekko zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać startą na grubych oczkach cukinię i marchew oraz posiekany czosnek. Smażyć kilka minut, doprawić solą i pieprzem, wlać śmietankę i tyle samo wody. Do sosu włożyć mięso i dusić 10-15 minut na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolać jeszcze trochę wody. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.
Podawać z kaszą lub ziemniakami.

Na podstawie tego przepisu.

4 kwietnia 2019

Schab pieczony (peklowany)



Od dłuższego czasu moim ulubionym przepisem na schab był ten gotowany. Jednak jeśli chodzi o mięso pieczone, to poniższa receptura jest jak na razie najlepsza. 
Schab musi być najpierw zapeklowany, a potem dosyć długo pieczony w niskiej temperaturze. Dzięki temu mięso nie jest wysuszone, choć pieczone bez przykrycia. Mało tego, ono jest wręcz zaskakująco soczyste i delikatne. Takiego efektu w ogóle się nie spodziewałam. Liczyłam, że będzie dobre, a wyszło... doskonałe :-)




Składniki:
- ok. 1,5 kg schabu bez kości
- 45 g soli peklowej  (lub soli himalajskiej)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 3 kulki pieprzu
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka cukru

Poza tym:
- sznurek lub siatka wędliniarska
- ok. 2 l wody  (zwykłej z kranu)
- ulubiona przyprawa do pieczeni (lub dodatkowa papryka słodka i ostra)
- 1 łyżka oleju

Schab umyć, osuszyć i odciąć wszystkie błony oraz tłuszcz.
Do garnka wlać wodę, dodać sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i paprykę. Wymieszać do rozpuszczenia się soli i cukru.
Do garnka z zalewą włożyć schab, wstawić do lodówki na minimum 5 dni (każdego dnia mięso należy przewrócić).
Po tym czasie schab wyjąć z zalewy, natrzeć przyprawami, zawiązać sznurkiem lub włożyć do siatki wędliiarskiej. Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, natrzeć olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez 15 minut, bez przykrycia, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze przez 70 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić tak mięso do wystygnięcia. Wyjąć z piekarnika, zdjąć sznurek (siatkę) i wstawić do lodówki.

Uwagi:
W oryginale zalewa była bardziej paprykowa - zawierała 2 łyżki ostrej i 1 łyżkę słodkiej papryki. Do nacierania użyto także samej papryki (po 1 łyżce ostrej i słodkiej). Nie jestem pewna, czy odpowiadałby mi taki smak (a zwłaszcza dzieciom), więc dokonałam zmian i byłam bardzo zadowolona z efektu (rodzinka też).

Na podstawie tego przepisu.

22 listopada 2018

Samosa - indyjskie smażone pierogi




Przepisów na "samosy" jest tak samo dużo jak na tradycyjne polskie pierogi. Zarówno ciasto jak i nadzienie można przygotować na różne sposoby. Poniższa wersja przepisu jest bezmięsna - z ziemniakami, papryką, pieczarkami, cebulą i mnóstwem przypraw. Ciasto pierogowe po usmażeniu jest dosyć chrupiące, ale nie twarde, przypomina trochę faworki - bardzo smaczne.




Ciasto:
- 400 g mąki
- 1/4-1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła, roztopionego
- 150 ml wody

- olej do smażenia (ok. 1/2 l)

Nadzienie:
- 3-4 nieduże ziemniaki
- 2 papryki (np. czerwona i żółta lub zielona)
- 250 g pieczarek (mogę być też grzyby leśne)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól (na początek płaska łyżeczka)
- 6-8 łyżek oleju

Rozgrzać połowę oleju, wsypać wszystkie przyprawy, wymieszać, dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz paprykę. Usmażyć pod przykryciem. Osobno usmażyć na pozostałym oleju drobno pokrojone pieczarki z cebulą. Gdy ziemniaki będą miękkie, połączyć je z usmażonymi pieczarkami (w razie potrzeby wszystko razem jeszcze posolić). Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować ciasto z podanych składników, zagniatając wszystkie razem, jak na tradycyjne pierogi. Rozwałkować na kształt kwadratu lub prostokąta. Pociąć na kwadraty o boku 10 cm, na środek każdego nakładać po łyżce farszu,


składać po przekątnej (tak, aby powstały trójkąty) i dokładnie zlepiać brzegi. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju, z obu stron na rumiano.

Uwagi:
Podane illości przypraw są orientacyjne, ja niektóre zmniejszyłam nawet o połowę.
Jeżeli farsz wyjdzie mocno słony, można zrezygnować z dodawania soli do ciasta.