22 listopada 2018

Samosa - indyjskie smażone pierogi




Przepisów na "samosy" jest tak samo dużo jak na tradycyjne polskie pierogi. Zarówno ciasto jak i nadzienie można przygotować na różne sposoby. Poniższa wersja przepisu jest bezmięsna - z ziemniakami, papryką, pieczarkami, cebulą i mnóstwem przypraw. Ciasto pierogowe po usmażeniu jest dosyć chrupiące, ale nie twarde, przypomina trochę faworki - bardzo smaczne.




Ciasto:
- 400 g mąki
- 1/4-1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła, roztopionego
- 150 ml wody

- olej do smażenia (ok. 1/2 l)

Nadzienie:
- 3-4 nieduże ziemniaki
- 2 papryki (np. czerwona i żółta lub zielona)
- 250 g pieczarek (mogę być też grzyby leśne)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól (na początek płaska łyżeczka)
- 6-8 łyżek oleju

Rozgrzać połowę oleju, wsypać wszystkie przyprawy, wymieszać, dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz paprykę. Usmażyć pod przykryciem. Osobno usmażyć na pozostałym oleju drobno pokrojone pieczarki z cebulą. Gdy ziemniaki będą miękkie, połączyć je z usmażonymi pieczarkami (w razie potrzeby wszystko razem jeszcze posolić). Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować ciasto z podanych składników, zagniatając wszystkie razem, jak na tradycyjne pierogi. Rozwałkować na kształt kwadratu lub prostokąta. Pociąć na kwadraty o boku 10 cm, na środek każdego nakładać po łyżce farszu,


składać po przekątnej (tak, aby powstały trójkąty) i dokładnie zlepiać brzegi. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju, z obu stron na rumiano.

Uwagi:
Podane illości przypraw są orientacyjne, ja niektóre zmniejszyłam nawet o połowę.
Jeżeli farsz wyjdzie mocno słony, można zrezygnować z dodawania soli do ciasta.

28 września 2018

Placki serowe z nadzieniem



Zazwyczaj, gdy jest mowa o plackach serowych, kojarzymy je z serem białym. Jednak w tym przypadku chodzi o ser żółty. Ściera się go na tarce i dodaje do ciasta, z którego potem wałkuje się niezbyt duże placuszki. Natomiast nadzienie dobieramy według własnego smaku i uznania. Można wykorzystać do niego szynkę, kiełbasę, pieczarki, albo po prostu ser, wtedy placki będą podwójnie serowe :-)



Składniki:
- 500 ml kefiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 250 g startego sera żółtego (można zmieszać kilka rodzajów)
- 4 szkl. mąki

- na nadzienie: starta lub drobno posiekana szynka albo kiełbasa


Kefir wymieszać z solą, cukrem i sodą. Dodać ser i mąkę, dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto serowe podzielić na jednakowe części (18-20 sztuk). Każdą część rozwałkować na placek (ok. 15 cm średnicy), w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Na środku położyć trochę nadzienia, brzegi ciasta złożyć do środka jak kopertę (ciasto powinno całkowicie zakrywać nadzienie) i lekko rozwałkować, aby dobrze się skleiło. Placki smażyć na oleju, z obu stron na rumiano.

Uwaga:
Jako nadzienia użyłam szynki konserwowej w plasterkach (najprostsza opcja, choć może odrobinę mniej smaczna ;-). Można też zmienić nadzienie na jakieś inne, np. pieczarkowe, serowe, wedle uznania.



10 sierpnia 2018

Sałatka z makaronem i mieszanką meksykańską



Bardzo prosta i smaczna sałatka z makaronem i meksykańską mieszanką warzywną. 
Wykonanie takiej sałatki zajmuje tylko tyle czasu, ile gotuje się makaron, plus jego wystudzenie, więc można ją zrobić właściwie w każdej, wolnej chwili :-)
Skład mieszanki meksykańskiej różni się w zależności od producenta, ale w tym przypadku chodzi o mieszankę Mexico od Bonduelle, a dokładniej o to, co ona zawiera, czyli: kukurydzę, groszek i czerwoną paprykę. 



Składniki:
- 350 g makaronu mini muszelek lub innego, najlepiej drobnego makaronu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka (340g) meksykańskiej mieszanki warzywnej od Bonduelle
(skład: kukurydza 55%, groszek 32%, czerwona papryka 13%)
- 6-8 ogórków kiszonych
- sól i pieprz
- około 7 łyżek majonezu


Makaron ugotować, wystudzić.
Ogórki pokroić w kostkę.
Mieszankę meksykańską i fasolę odcedzić. Wymieszać z ogórkami i makaronem, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.

Na podstawie tego przepisu.