22 sierpnia 2017

Klopsiki w sosie koperkowym




Klopsiki z mięsa wieprzowego w sosie koperkowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem - co, kto lubi. Do tego surówka i danie gotowe :-)


Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny (łopatki lub szynki)
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułeczka
- sól i pieprz

Bułkę namoczyć w mleku.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć (zeszklić) na oleju. Przestudzić, dodać do mięsa razem z odciśniętą bułką, jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem (tak, jak kotlety mielone). Wszystko razem dokładnie wymieszać, uformować klopsiki (wielkości piłeczki pingpongowej), obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony, na rumiano.

Sos:
- duży pęczek koperku
- 1/2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 czubata łyżka mąki

Wywar zagotować w rondlu.
Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Wraz z posiekanym  koperkiem dodać do reszty wywaru i doprowadzić do wrzenia. Do powstałego sosu włożyć usmażone klopsiki. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem i surówką.



21 sierpnia 2017

Fasolka szparagowa po bretońsku



Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku, więc nie jest to jakąś nowością. Jednak zwykle dodaje się do niej białą fasolę, którą trzeba wcześniej namoczyć. A i tak ugotowanie jej zajmuje trochę czasu. 
Natomiast gotowanie fasolki szparagowej trwa tylko chwilę, więc i całe danie jest szybkie do zrobienia. Co więcej, jest to dobry sposób na spożytkowanie fasolki, która rośnie jak szalona - kto ma w ogrodzie własną, ten wie o czym piszę ;-)



Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g kiełbasy
- 1 łyżka mąki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
- ew. szczypta cukru do smaku

Przygotować fasolkę: umyć, odciąć końcówki, resztę pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą - tylko tyle, aby cała fasolka była zanurzona, dodać szczyptę soli. Gotować dosłownie kilka minut (fasolka ma pozostać odrobinę chrupiąca), po czym odstawić z ognia.
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, podlać niewielką ilością gorącej wody i chwilę dusić pod przykryciem, aby cebula zmiękła. Następnie odkryć i odparować wodę. Dodać koncentrat pomidorowy, chwilę smażyć mieszając, po czym dodać mąkę i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażyć. Połączyć z fasolką, wszystko razem zagotować i przyprawić do smaku.


Uwaga:
Fasolkę trzeba gotować osobno. Zajmuje to tylko kilka minut, jednak z dodatkiem kwaśnego koncentratu pomidorowego zajęłoby to bardzo długo, dlatego nie radzę iść na skróty ;-)

Osoby lubiące bardziej "konkretny" smak, mogą dodać także trochę wędzonego boczku (również pokrojonego w kostkę i podsmażonego) i/lub kostkę rosołową.

19 lipca 2017

Sałatka z ogórków (z curry i musztardą)



Robiłam już ogórki musztardowe i z dodatkiem curry, ale każde osobno. Tym razem spróbowałam połączenia obu tych składników i muszę przyznać, że to całkiem zgrana para. Sałatka jest łagodna w smaku i żaden z dodatków nie jest dominujący, co bardzo mi odpowiada. Polecam :-)


Składniki:
- 1,2 kg ogórków gruntowych (waga po obraniu)
- 1  duża cebula
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka gorczycy

Zalewa:
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki curry

Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z cebulą pokrojoną w piórka.
Wszystkie składniki zalewy zagotować.
Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą, dodać gorczycę z musztardą, wymieszać i odstawić na 4-5 godzin.
Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików (razem z zalewą), szczelnie zamknąć i pasteryzować około 7-10 minut (od chwili zagotowania się wody).
Słoiki ustawić do góry dnem i w takiej pozycji zostawić do wystygnięcia.

Źródło przepisu