11 grudnia 2019

Sałatka z pieczarkami na krakersach



Znana i lubiana sałatka na krakersach, tym razem z pieczarkami. Od tej wersji, która już jest dosyć długo na blogu, w zasadzie różni się tylko tym, że zamiast tuńczyka są właśnie pieczarki. Zmiana niby niewielka, ale czasem może okazać się kluczowa - moja rodzinka zdecydowanie woli tę pieczarkową sałatkę :-)




Składniki:
- 500 g pieczarek
- 45 szt. krakersów (ok. 200 g)
- 100 g sera żółtego
- 6-7 jajek, ugotowanych na twardo
- majonez (ok. 10 łyżek)
- szczypiorek
- sól i pieprz

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć na łyżce oleju (aż cały płyn odparuje). Pod koniec smażenia lekko przyprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z 4-5 łyżkami majonezu (powinna powstać masa dająca się łatwo smarować).
Krakersy ułożyć w 3 rzędy po 5 sztuk (czyli 15 na jedną warstwę), najlepiej na prostokątnej tacce, od brzegu do brzegu, wtedy krakersy nie będą się "rozjeżdżały". Można też wykorzystać do tego folię aluminiową, formując odpowiedni kształt.
Na krakersach rozsmarować masę serową. Przykryć drugą warstwą krakersów.
Usmażone i wystudzone pieczarki wymieszać z 2 łyżkami majonezu i wyłożyć na krakersy. Równo rozprowadzić, po czym przykryć ostatnią warstwą krakersów.
Białka ugotowanych jajek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić, wymieszać z ok. 3 łyżkami majonezu i wyłożyć na krakersy. Wierzch posypać najpierw startymi na drobnej tarce żółtkami, a na koniec drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość luźno przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).



6 grudnia 2019

Karkówka pieczona


Bardzo dobra pieczeń z karkówki, zarówno na kanapkę jak i od święta. Najpierw mięso leżakuje dwa dni w solance, potem jest krótko obsmażane na patelni, a na koniec wędruje do piekarnika na całe trzy godziny. Dzięki temu karkówka nie jest "żylasta", dobrze się kroi, a smakuje wyśmienicie (pomimo, że trafił mi się dosyć tłusty kawałek, to nikt nie narzekał z tego powodu ;-)


Składniki:
- 1 i 1/2 kg karkówki
- 6 czubatych łyżek soli
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka zmielonej gorczycy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu (mielonego)
- olej do smażenia

Sól rozpuścić w litrze gorącej wody, wystudzić. Karkówkę włożyć do niezbyt dużego garnka i zalać solanką (mięso powinno być w całości zanurzone - w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody). Przykryty garnek z mięsem wstawić do lodówki na 48 godzin. Następnie karkówkę wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Krótko obsmażyć z każdej strony, włożyć do torebki do pieczenia (ułożonej na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym). Piec w temperaturze 150 st.C przez 2 godziny i 45 minut. Po tym czasie torebkę rozciąć, a temperaturę zwiększyć do 200 st.C. Piec jeszcze 15 minut. Mięso wystudzić, wyjąć na półmisek i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Na podstawie tego przepisu.

10 października 2019

Piersi kurczaka w sosie cukiniowym



Bitki z piersi kurczaka w sosie cukiniowym, z dodatkiem marchewki. Smaczne i proste danie. Do tego tylko kasza lub ziemniaki i obiad gotowy.


 Składniki:
- ok. 600 g piersi z kurczaka
- 2 średnie cukinie
- 3 średnie marchewki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki kremówki
- mąka pszenna
- sól i pieprz
- świeży koperek

Każdą pierś przekroić wzdłuż i delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. Odłożyć.
Na tej samej patelni lekko zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać startą na grubych oczkach cukinię i marchew oraz posiekany czosnek. Smażyć kilka minut, doprawić solą i pieprzem, wlać śmietankę i tyle samo wody. Do sosu włożyć mięso i dusić 10-15 minut na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolać jeszcze trochę wody. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.
Podawać z kaszą lub ziemniakami.

Na podstawie tego przepisu.