14 listopada 2017

Serowa zupa z porów



Prosta i dosyć szybka do zrobienia zupa z porów z dodatkiem serka topionego. Zawiera niewiele składników, ale jest pyszna i sycąca. Polecam :-)


Składniki:
- 4 pory
- 2-3 cebule
- 4 łyżki masła
- 2 l rosołu drobiowego
- pieprz
- 100 g serka topionego
- 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
- natka pietruszki lub szczypiorek

Pory pokroić w plasterki, a cebule w kostkę. Masło rozgrzać w garnku, dodać pory wraz z cebulą i zeszklić. Dolać gorący rosół, przyprawić pieprzem i gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać serek topiony, mieszając aż całkowicie się rozpuści. Na koniec wlać śmietanę (uprzednio wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, w celu zahartowania).

Każdą porcję zupy w talerzu posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

20 października 2017

Serniczki smażone



Serniczki z patelni, czyli serowe placuszki smażone na oleju. Można je podawać bez dodatków lub polane jakimś sosem, na przykład śmietanowym. Szybkie i pyszne danie, w sam raz na piątek. 


Składniki:
- 750 g twarogu półtłustego
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4-6 łyżek cukru
- odrobina aromatu waniliowego

Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem (lub zmiksować), połączyć z resztą składników. Kłaść łyżką na rozgrzany olej* i smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło (można polać słodkim sosem, np. śmietanowym).

*Olej do smażenia nie powinien być mocno rozgrzany, ponieważ placki szybko się przypalą. Ja smażyłam na największym palniku, ale na najmniejszym jego płomieniu.

26 września 2017

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami



Proste i smaczne danie "jednogarnkowe", mięsne, ale z dużą ilością warzyw. 
Co prawda tutaj za garnek służy nam blaszka, bo to danie pieczone, jednak nie czepiajmy się szczegółów. Najważniejsze, że nie potrzebujemy przygotowywać niczego w osobnym naczyniu :-) 



Składniki (na 4 porcje):
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 150 g cebuli
- 50 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
- rozmaryn i tymianek




Ziemniaki wyszorować i pokroić w cząstki. Papryki oczyścić i pokroić w większą kostkę lub dłuższe paseczki, cebulę w piórka, a cukinię razem ze skórką w półplasterki.
Wymieszać bulion, sok z cytryny i oliwę, przez praskę wycisnąć czosnek. Dobrze wymieszać.
Na dużą blachę z piekarnika wysypać wymieszane warzywa, polać marynatą i wymieszać. Dodać mięso pokrojone w paseczki, przyprawione solą, pieprzem i papryką. Wszystko posolić i jeszcze raz lekko przemieszać. Posypać 2 łyżkami igieł rozmarynu i 2 łyżkami listków tymianku (lub łyżką suszonego).
Blachę wraz z zawartością wsunąć do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez około 35 minut.