28 marca 2017

Roladki z szynki nadziewane pieczarkami



Pyszne roladki z szynki nadziewane farszem pieczarkowym. Danie w sumie proste, tylko trzeba się trochę przy nich "naklepać", tak jak przy robieniu większej ilości kotletów ;-) Można to jednak zrobić w dogodnym momencie i przechować rozbite już płaty mięsa w lodówce. 
W przeciwieństwie jednak do tradycyjnych kotletów, roladki te odgrzane następnego dnia smakują równie dobrze :-)



Składniki :
- 1 kg szynki wieprzowej bez kości (podłużny kawałek)
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1-2 jajka
- ok. 3/4 szkl. mąki
- sól i pieprz
- ew. trochę przyprawy typu vegeta


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cienko rozbić, posypać solą i pieprzem (nie za mocno, pamiętajmy, że nadzienie też będzie doprawione). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania farszu.
Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, po czym dodać pieczarki. Smażyć do momentu, aż cały płyn odparuje. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i vegetą (jeśli używamy). Odstawić do wystygnięcia.
Mięso wyjąć z lodówki. Każdy płat posmarować farszem pieczarkowym, zwinąć w roladkę, panierować w roztrzepanym jajku i w mące. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie roladki przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać pozostałym po smażeniu tłuszczem oraz niewielką ilością wody. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 40 minut.

Podawać na ciepło, np. z ziemniakami i surówką.

Uwagi:
Im grubszy kawałek mięsa, tym cieńsze plastry należy kroić.
Jeden koniec każdego płatu mięsa (ten, który ma być na zewnątrz) dobrze jest rozbić nieco cieniej, wtedy dokładnie przylgnie on do roladki. Gdyby jednak tak się nie stało, to można dla pewności spiąć wykałaczką, aby mięso nie rozwijało się w czasie smażenia.
Roladki, które zostaną na następny dzień należy odcedzić z tłuszczu, aby nim nie nasiąkały.


Na podstawie tego przepisu.

15 grudnia 2016

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami



Rolada serowa faszerowana filetami z piersi kurczaka i pieczarkami. Nie tylko pysznie smakuje, ale też ładnie wygląda na talerzu. Można podawać na ciepło (nie gorącą) lub na zimno.

Przejrzałam kilka wersji tego przepisu. Różnią się one zarówno proporcjami, dodatkami jak i samym wykonaniem. Ja skomponowałam swoją własną - oto ona. 






Ciasto serowe:
- 40 dag sera żółtego
- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu

Farsz:
- ok. 500 g piersi kurczaka (2 pojedyncze)
- przyprawa gyros lub do kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 mała papryka czerwona
- 500 g pieczarek
- sól i pieprz

Piersi kurczaka pokroić w plastry i dosyć cienko rozbić. Delikatnie posypać przyprawą gyros i odstawić.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Najpierw lekko podsmażyć cebulę na ok. 2 łyżkach oleju, dodać paprykę, chwilę jeszcze smażyć, po czym dodać pieczarki. Wszystko razem smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Na koniec doprawić solą i pieprzem (nie za mocno, farsz ma być łagodny w smaku). Odstawić.

Jajka roztrzepać, dodać starty na dużych oczkach ser oraz majonez, dokładnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę (razem z bokami) o wymiarach 33 x 40 cm. Równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180 st.C przez 20-25 minut.
Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto serowe posmarować farszem, pozostawiając wolny pas u góry (ok.  1/4 całej powierzchni), a na bokach ok. 1 cm. Na farszu ułożyć płaty kurczaka. Całość ostrożnie zwinąć ku górze, jednocześnie odrywając papier (miejscami może być potrzebny nóż, aby łatwiej dało się oddzielić ciasto od papieru). Całkowicie zwiniętą roladę ułożyć na środku blachy i zawinąć w ten sam papier (łączeniem do dołu). Ponownie wstawić do piekarnika i piec tym razem w 200 st.C przez 30 minut.
Roladę podawać lekko ciepłą lub całkowicie wystudzoną.



8 listopada 2016

Sałatka z makaronem, szynką i pieczarkami



Bardzo dobra sałatka. Nawet nie spodziewałam się, że aż tak dobra.
Oprócz makaronu, szynki i pieczarek zawiera jeszcze paprykę i ogórki konserwowe, kukurydzę, trochę czosnku i majonez. Sałatkę można jeść od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Na drugi dzień wydaje się smakować jeszcze lepiej :-)


Składniki:
- 125 g makaronu spaghetti
- 3 połówki papryki konserwowej
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1/3 puszki kukurydzy
- 300 g pieczarek
 - 200 g szynki (użyłam konserwowej)
 - 2 ząbki czosnku
 - 2-3 łyżki majonezu
 - sól
 - pieprz

Makaron połamać na kawałki (mniej więcej 5 cm) i ugotować al dente.
Pieczarki drobno pokroić, przesmażyć na odrobinie oleju, wystudzić.
Paprykę, ogórki i szynkę pokroić w kostkę lub paseczki.
Wszystko razem wrzucić do miski, dodać kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Podawać od razu lub po schłodzeniu.



Na podstawie przepisu Magdy K.