28 września 2018

Placki serowe z nadzieniem



Zazwyczaj, gdy jest mowa o plackach serowych, kojarzymy je z serem białym. Jednak w tym przypadku chodzi o ser żółty. Ściera się go na tarce i dodaje do ciasta, z którego potem wałkuje się niezbyt duże placuszki. Natomiast nadzienie dobieramy według własnego smaku i uznania. Można wykorzystać do niego szynkę, kiełbasę, pieczarki, albo po prostu ser, wtedy placki będą podwójnie serowe :-)



Składniki:
- 500 ml kefiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 250 g startego sera żółtego (można zmieszać kilka rodzajów)
- 4 szkl. mąki

- na nadzienie: starta lub drobno posiekana szynka albo kiełbasa


Kefir wymieszać z solą, cukrem i sodą. Dodać ser i mąkę, dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto serowe podzielić na jednakowe części (18-20 sztuk). Każdą część rozwałkować na placek (ok. 15 cm średnicy), w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Na środku położyć trochę nadzienia, brzegi ciasta złożyć do środka jak kopertę (ciasto powinno całkowicie zakrywać nadzienie) i lekko rozwałkować, aby dobrze się skleiło. Placki smażyć na oleju, z obu stron na rumiano.

Uwaga:
Jako nadzienia użyłam szynki konserwowej w plasterkach (najprostsza opcja, choć może odrobinę mniej smaczna ;-). Można też zmienić nadzienie na jakieś inne, np. pieczarkowe, serowe, wedle uznania.



10 sierpnia 2018

Sałatka z makaronem i mieszanką meksykańską



Bardzo prosta i smaczna sałatka z makaronem i meksykańską mieszanką warzywną. 
Wykonanie takiej sałatki zajmuje tylko tyle czasu, ile gotuje się makaron, plus jego wystudzenie, więc można ją zrobić właściwie w każdej, wolnej chwili :-)
Skład mieszanki meksykańskiej różni się w zależności od producenta, ale w tym przypadku chodzi o mieszankę Mexico od Bonduelle, a dokładniej o to, co ona zawiera, czyli: kukurydzę, groszek i czerwoną paprykę. 



Składniki:
- 350 g makaronu mini muszelek lub innego, najlepiej drobnego makaronu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka (340g) meksykańskiej mieszanki warzywnej od Bonduelle
(skład: kukurydza 55%, groszek 32%, czerwona papryka 13%)
- 6-8 ogórków kiszonych
- sól i pieprz
- około 7 łyżek majonezu


Makaron ugotować, wystudzić.
Ogórki pokroić w kostkę.
Mieszankę meksykańską i fasolę odcedzić. Wymieszać z ogórkami i makaronem, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.

Na podstawie tego przepisu.

24 lipca 2018

Botwinka z fasolką szparagową



Pyszna, letnia zupa z botwinki, wzbogacona fasolką szparagową. Nie ma to jak porcja młodych warzyw na talerzu :-)


Składniki:
- pęczek botwinki*
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 i 1/2 l bulionu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- sok z cytryny lub ocet (ok. 2 łyżki)
- sól i pieprz (ew. cukier)
- koperek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany*


Buraczki pokroić (na pół- lub ćwierć-plasterki), łodygi i liście posiekać.
Marchewki i pietruszkę pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą.
Fasolkę pokroić na 2-3 centymetrowe kawałeczki.
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić posiekany ząbek czosnku, buraczki, marchew, pietruszkę, ziemniaki i fasolkę. Dusić ok. 5 minut, często mieszając, następnie zalać gorącym bulionem. Dodać ziele angielskie, listek laurowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekane liście buraczkowe. Wszystko razem gotować do miękkości. Na koniec przyprawić sokiem z cytryny (lub octem), solą i pieprzem, ew. cukrem do smaku. Można też od razu dodać zahartowaną śmietanę (ja tak robię) lub nakładać po łyżce na talerz. Każdą porcję zupy posypać posiekanym koperkiem.

*Najlepiej wybierać botwinkę z jak największymi buraczkami. Jeżeli jednak trafią się bardzo małe, wtedy warto dodatkowo doprawić zupę koncentratem buraczanym.
**Jeżeli śmietana będzie dodawana porcjami na talerz, to powinna być gęsta, a jeśli wymieszana razem z zupą, to może być jakakolwiek (oczywiście kwaśna).