21 lutego 2018

Sałatka z buraków z majonezem



Bardzo smaczna sałatka buraczkowa, z dodatkiem ziemniaków, cebuli, jajek i ogórków konserwowych. Wszystko to wymieszane z majonezem, który dzięki burakom zabarwia się na kolor różowy.



Składniki:
- 4 buraki średniej wielkości
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 4 jajka
- 1 duża cebula
- 4 ogórki konserwowe
- ok. 1 szkl. majonezu
- sól i pieprz

Buraki i ziemniaki ugotować w mundurkach (w osobnych garnkach), odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
Jajka również ugotować, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do buraków z ziemniakami.
Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, dorzucić do zawartości miski, wlać majonez, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Na podstawie tego przepisu.

 

14 listopada 2017

Serowa zupa z porów



Prosta i dosyć szybka do zrobienia zupa z porów z dodatkiem serka topionego. Zawiera niewiele składników, ale jest pyszna i sycąca. Polecam :-)


Składniki:
- 4 pory
- 2-3 cebule
- 4 łyżki masła
- 2 l rosołu drobiowego
- pieprz
- 100 g serka topionego
- 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
- natka pietruszki lub szczypiorek

Pory pokroić w plasterki, a cebule w kostkę. Masło rozgrzać w garnku, dodać pory wraz z cebulą i zeszklić. Dolać gorący rosół, przyprawić pieprzem i gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać serek topiony, mieszając aż całkowicie się rozpuści. Na koniec wlać śmietanę (uprzednio wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, w celu zahartowania).

Każdą porcję zupy w talerzu posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

20 października 2017

Serniczki smażone



Serniczki z patelni, czyli serowe placuszki smażone na oleju. Można je podawać bez dodatków lub polane jakimś sosem, na przykład śmietanowym. Szybkie i pyszne danie, w sam raz na piątek. 


Składniki:
- 750 g twarogu półtłustego
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4-6 łyżek cukru
- odrobina aromatu waniliowego

Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem (lub zmiksować), połączyć z resztą składników. Kłaść łyżką na rozgrzany olej* i smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło (można polać słodkim sosem, np. śmietanowym).

*Olej do smażenia nie powinien być mocno rozgrzany, ponieważ placki szybko się przypalą. Ja smażyłam na największym palniku, ale na najmniejszym jego płomieniu.