19 lipca 2017

Sałatka z ogórków (z curry i musztardą)



Robiłam już ogórki musztardowe i z dodatkiem curry, ale każde osobno. Tym razem spróbowałam połączenia obu tych składników i muszę przyznać, że to całkiem zgrana para. Sałatka jest łagodna w smaku i żaden z dodatków nie jest dominujący, co bardzo mi odpowiada. Polecam :-)


Składniki:
- 1,2 kg ogórków gruntowych (waga po obraniu)
- 1  duża cebula
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka gorczycy

Zalewa:
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki curry

Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z cebulą pokrojoną w piórka.
Wszystkie składniki zalewy zagotować.
Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą, dodać gorczycę z musztardą, wymieszać i odstawić na 4-5 godzin.
Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików (razem z zalewą), szczelnie zamknąć i pasteryzować około 7-10 minut (od chwili zagotowania się wody).
Słoiki ustawić do góry dnem i w takiej pozycji zostawić do wystygnięcia.

Źródło przepisu

18 lipca 2017

Syrop z czarnej porzeczki



Bardzo łatwy w przygotowaniu syrop z czarnej porzeczki. W dodatku szybko się go robi, jednak tylko pod warunkiem, że składniki (i butelki) zostały wcześniej przygotowane. A to jak wiadomo zazwyczaj zajmuje najwięcej czasu ;-) 
Syrop jest bardzo smaczny, wyrazisty w smaku, a za sprawą pewnego składnika, można doszukać się w nim delikatnego, wiśniowego akcentu.


Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek
- 3 l wody
- 2,5-3 kg cukru
- 2 torebki kwasku cytrynowego (w sumie 40 g)
- 200 liści z wiśni

Wodę, porzeczki i liście gotować 10 minut. Następnie odcedzić sok, dodać do niego cukier oraz kwasek cytrynowy i gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gorący syrop nalewać do przygotowanych wcześniej butelek (wyparzonych i osuszonych).

Z podanej porcji wychodzi ok. 4,5 l syropu.



29 maja 2017

Naleśniki kokosowe



Naleśniki z dodatkiem mleczka kokosowego i ewentualnie wiórków kokosowych dla wzmocnienia aromatu. Samo mleczko nie ma aż tak wyraźnego smaku i można nawet nie zauważyć tego kokosowego akcentu, ale naleśniki same w sobie są bardzo dobre.



Składniki:
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 1 szkl. mleczka kokosowego
- 1 szkl. tłustego mleka (w oryginale śmietanka 12%)
- sól (ok. 1/3 łyżeczki)
- ew. 1 łyżka wiórków kokosowych


Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, odstawić na ok. 15 minut. Rozgrzać patelnię wraz z odrobiną oleju, nalewać porcję ciasta, rozprowadzać na całej patelni i smażyć z obu stron cienkie placki.
Podawać z ulubionym, słodkim nadzieniem. Po wierzchu można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.