20 października 2017

Serniczki smażone



Serniczki z patelni, czyli serowe placuszki smażone na oleju. Można je podawać bez dodatków lub polane jakimś sosem, na przykład śmietanowym. Szybkie i pyszne danie, w sam raz na piątek. 


Składniki:
- 750 g twarogu półtłustego
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4-6 łyżek cukru
- odrobina aromatu waniliowego

Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem (lub zmiksować), połączyć z resztą składników. Kłaść łyżką na rozgrzany olej* i smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło (można polać słodkim sosem, np. śmietanowym).

*Olej do smażenia nie powinien być mocno rozgrzany, ponieważ placki szybko się przypalą. Ja smażyłam na największym palniku, ale na najmniejszym jego płomieniu.

26 września 2017

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami



Proste i smaczne danie "jednogarnkowe", mięsne, ale z dużą ilością warzyw. 
Co prawda tutaj za garnek służy nam blaszka, bo to danie pieczone, jednak nie czepiajmy się szczegółów. Najważniejsze, że nie potrzebujemy przygotowywać niczego w osobnym naczyniu :-) 



Składniki (na 4 porcje):
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 150 g cebuli
- 50 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
- rozmaryn i tymianek




Ziemniaki wyszorować i pokroić w cząstki. Papryki oczyścić i pokroić w większą kostkę lub dłuższe paseczki, cebulę w piórka, a cukinię razem ze skórką w półplasterki.
Wymieszać bulion, sok z cytryny i oliwę, przez praskę wycisnąć czosnek. Dobrze wymieszać.
Na dużą blachę z piekarnika wysypać wymieszane warzywa, polać marynatą i wymieszać. Dodać mięso pokrojone w paseczki, przyprawione solą, pieprzem i papryką. Wszystko posolić i jeszcze raz lekko przemieszać. Posypać 2 łyżkami igieł rozmarynu i 2 łyżkami listków tymianku (lub łyżką suszonego).
Blachę wraz z zawartością wsunąć do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez około 35 minut.

22 sierpnia 2017

Klopsiki w sosie koperkowym




Klopsiki z mięsa wieprzowego w sosie koperkowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem - co, kto lubi. Do tego surówka i danie gotowe :-)


Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny (łopatki lub szynki)
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułeczka
- sól i pieprz

Bułkę namoczyć w mleku.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć (zeszklić) na oleju. Przestudzić, dodać do mięsa razem z odciśniętą bułką, jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem (tak, jak kotlety mielone). Wszystko razem dokładnie wymieszać, uformować klopsiki (wielkości piłeczki pingpongowej), obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony, na rumiano.

Sos:
- duży pęczek koperku
- 1/2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 czubata łyżka mąki

Wywar zagotować w rondlu.
Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Wraz z posiekanym  koperkiem dodać do reszty wywaru i doprowadzić do wrzenia. Do powstałego sosu włożyć usmażone klopsiki. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem i surówką.