6 grudnia 2019

Karkówka pieczona


Bardzo dobra pieczeń z karkówki, zarówno na kanapkę jak i od święta. Najpierw mięso leżakuje dwa dni w solance, potem jest krótko obsmażane na patelni, a na koniec wędruje do piekarnika na całe trzy godziny. Dzięki temu karkówka nie jest "żylasta", dobrze się kroi, a smakuje wyśmienicie (pomimo, że trafił mi się dosyć tłusty kawałek, to nikt nie narzekał z tego powodu ;-)


Składniki:
- 1 i 1/2 kg karkówki
- 6 czubatych łyżek soli
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka zmielonej gorczycy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu (mielonego)
- olej do smażenia

Sól rozpuścić w litrze gorącej wody, wystudzić. Karkówkę włożyć do niezbyt dużego garnka i zalać solanką (mięso powinno być w całości zanurzone - w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody). Przykryty garnek z mięsem wstawić do lodówki na 48 godzin. Następnie karkówkę wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Krótko obsmażyć z każdej strony, włożyć do torebki do pieczenia (ułożonej na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym). Piec w temperaturze 150 st.C przez 2 godziny i 45 minut. Po tym czasie torebkę rozciąć, a temperaturę zwiększyć do 200 st.C. Piec jeszcze 15 minut. Mięso wystudzić, wyjąć na półmisek i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Na podstawie tego przepisu.

10 października 2019

Piersi kurczaka w sosie cukiniowym



Bitki z piersi kurczaka w sosie cukiniowym, z dodatkiem marchewki. Smaczne i proste danie. Do tego tylko kasza lub ziemniaki i obiad gotowy.


 Składniki:
- ok. 600 g piersi z kurczaka
- 2 średnie cukinie
- 3 średnie marchewki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki kremówki
- mąka pszenna
- sól i pieprz
- świeży koperek

Każdą pierś przekroić wzdłuż i delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. Odłożyć.
Na tej samej patelni lekko zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać startą na grubych oczkach cukinię i marchew oraz posiekany czosnek. Smażyć kilka minut, doprawić solą i pieprzem, wlać śmietankę i tyle samo wody. Do sosu włożyć mięso i dusić 10-15 minut na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolać jeszcze trochę wody. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.
Podawać z kaszą lub ziemniakami.

Na podstawie tego przepisu.

4 kwietnia 2019

Schab pieczony (peklowany)



Od dłuższego czasu moim ulubionym przepisem na schab był ten gotowany. Jednak jeśli chodzi o mięso pieczone, to poniższa receptura jest jak na razie najlepsza. 
Schab musi być najpierw zapeklowany, a potem dosyć długo pieczony w niskiej temperaturze. Dzięki temu mięso nie jest wysuszone, choć pieczone bez przykrycia. Mało tego, ono jest wręcz zaskakująco soczyste i delikatne. Takiego efektu w ogóle się nie spodziewałam. Liczyłam, że będzie dobre, a wyszło... doskonałe :-)




Składniki:
- ok. 1,5 kg schabu bez kości
- 45 g soli peklowej  (lub soli himalajskiej)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 3 kulki pieprzu
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka cukru

Poza tym:
- sznurek lub siatka wędliniarska
- ok. 2 l wody  (zwykłej z kranu)
- ulubiona przyprawa do pieczeni (lub dodatkowa papryka słodka i ostra)
- 1 łyżka oleju

Schab umyć, osuszyć i odciąć wszystkie błony oraz tłuszcz.
Do garnka wlać wodę, dodać sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i paprykę. Wymieszać do rozpuszczenia się soli i cukru.
Do garnka z zalewą włożyć schab, wstawić do lodówki na minimum 5 dni (każdego dnia mięso należy przewrócić).
Po tym czasie schab wyjąć z zalewy, natrzeć przyprawami, zawiązać sznurkiem lub włożyć do siatki wędliiarskiej. Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, natrzeć olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez 15 minut, bez przykrycia, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze przez 70 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić tak mięso do wystygnięcia. Wyjąć z piekarnika, zdjąć sznurek (siatkę) i wstawić do lodówki.

Uwagi:
W oryginale zalewa była bardziej paprykowa - zawierała 2 łyżki ostrej i 1 łyżkę słodkiej papryki. Do nacierania użyto także samej papryki (po 1 łyżce ostrej i słodkiej). Nie jestem pewna, czy odpowiadałby mi taki smak (a zwłaszcza dzieciom), więc dokonałam zmian i byłam bardzo zadowolona z efektu (rodzinka też).

Na podstawie tego przepisu.